4 полицаи са уволнени заради катастрофите, причинени от Георги Семерджиев и Димитър Любенов

Police

38 служители са с наложени дисциплинарни наказания

 

Четирима служители на МВР са уволнени след катастрофите, причинени от Георги Семерджиев и Димитър Любенов. На 38 полицаи са наложени дисциплинарни наказания.

На 5 юли Семерджиев причини катастрофата на столичния бул. “Черни връх”, при която загинаха две момичета – на 22 и 26 години. Няколко месеца по-късно – на 25 септември, Любенов блъсна автомобил на “Околовръстния път”, като загина френски гражданин, а съпругата на загиналия пострада тежко.

Стана ясно, че и при двата случая са замесени служители на МВР.

За катастрофата на Околовръстното са уволнени двама полицаи. Тогава Любенов след употреба на алкохол и наркотици, блъсна автомобилът с френските граждани.

Двама полицаи бяха обвинени във взимане на подкуп, след като и шофьорът, причинил катастрофата, призна, че им е дал 200 лева, за да го ескортират до дома му, за да се прибере невредим. Няколко пъти преди това Любенов се обадил на  “Drink and drive”, но кола не била изпратена.

След това от прокуратурата уточниха, че само единият полицай е с повдигнато обвинение.

Свидетел на катастрофата разказа, че полицайката (от мястото на катастрофата – б.р.) започнала комуникация с извършителя и до задържането му не се е отделила от него. “Малко след като го отбелязахме, тя се прибра в патрулката”, разказа Биляна Борисова, която заедно с приятеля си става свидетел на инцидента. Двамата са дали показания. Според Борисова полицайката демонстрирала “неестествена близост” с шофьора – “като говорене, потупване, по рамото, по ръката, смях, кикотене – като цяло непристойно поведение на орган на реда”.

За катастрофата на бул. “Черни връх”, причинена от Георги Семерджиев, са уволнени 2 служители, а на 38 са наложени дисциплинарни наказания. Тази сутрин вътрешният министър Иван Демерджиев заяви пред БНТ, че и “приятелят на Симона Радева е уволнен”. Той е един от полицаите от 4-о РУ, отзовали се първи на катастрофата – преди да бъде подаден сигнал.

Вече бившата полицайка Симона Радева също беше уволнена след катастрофата.

Наказаните 38 полиаци са от различни сектори на отдел „Пътна полиция“, както и от Трето, Четвърто, Пето, Шесто и Седмо РУ./offnews.bg/