40-годишна в „Пирогов“ и още 3-ма ранени след верижна катастрофа на АМ „Струма”

Четирима души пострадаха при тежка верижна катастрофа на АМ „Струма”, 40-годишна жена е в тежко състояние и е настанена за лечение в „Пирогов“. Седем моторни превозни средства – два микробуса и пет леки коли, се удариха. Инцидентът стана в сряда сутринта на километри от гръцката граница посока Сандански на разклона за с. Ново Делчево.

“Сигналът е подаден в 08,03 ч. на спешния телефон 112. Две линейки са тръгнали към мястото и са успели да стигнат за 17 минути”. Това заяви директорът на Спешното отделение в Петрич д-р Александър Попов. Четиримата пострадали, сред които има чужди граждани, бяха разпределени към болниците в Петрич и Сандански. По-сериозно е състоянието на жена на 40 г. и мъж на 36. “Няма опасност за живота на нито един от ранените”, заяви здравният министър Костадин Ангелов. “Мъжът е с травми на двете колена, с фрактури – с травма на главата, оставен е за наблюдение, предстои му оперативна намеса. Жената е в по-тежко състояние, тя е с фрактура на лицевия череп и с фрактура на таз”, коментира началникът на Отделението по травматология – Петрич д-р Митко Циканделов. По-късно пострадалата бе транспортирана в „Пирогов“.
„Причината за катастрофата е гъстата мъгла и несъобразената скорост от страна на водачите. Доколкото знаем, първият шофьор е намалил рязко заради мъглата и колите зад него са се ударили една в друга”, заяви Ангел Атанасов, прокурор в Районната прокуратура в Сандански. Образувано е досъдебно производство под ръководството на Районна прокуратура-Благоевград”, каза още прокурор Атанасов.

„Бях втора кола в катастрофата. Мен ме удари гръцки автомобил. Не сме карали с повече от 60 км/ч”, коментира един от участниците в катастрофата. Друг шофьор разказа, че настилката е била заледена. “Мъглата беше по-силна, не се виждаше нищо, абсолютно нищо, 20 метра пред тебе не се виждаше нищо. Здрави сме, прави сме, другото е лесно”, каза очевидец на тежкия инцидент.
По думите му няколко тежкотоварни камиона са успели да спрат на метри, преди да се забият в катастрофиралите коли. В един от ударените бусове са пътували българи, връщащи се от работа в Италия.

Снимки: БГНЕС

След верижния удар лентата за движение в посока София бе затворена. Автомобилите се пренасочваха през с. Рибник към град Сандански и с. Ново Делчево към гр. Сандански. Движението бе възстановено около 14,40 ч.

От АПИ съобщиха, че на електронните табла в този участък на магистрала „Струма” е имало информация за гъста мъгла и предупреждение за намаляване на скоростта, подадена от контролния център, намиращ се в сградата на Областно пътно управление.

Точно преди 2 години отново в 08,00 ч., само на 3 км от мястото на сегашния инцидент, стана тежка верижна катастрофа с 30 автомобила. Тогава загина мъж от Ново Делчево, който излезе от автомобила си, за да предупреди други шофьори. Бил е с фенерче в ръка и е опитал да спре движението по пътя. В следващия миг е пометен от тир, движещ се с 90 км/ч. Спасил живота на хората пред него, той умира на място. 13 души бяха ранени.

Причината отново беше гъста мъгла, като интелигентните системи, изградени на фаталната отсечка от магистралата, не сработиха.