40-годишна от Ихтиман е задържана при акция срещу купуването на гласове

В рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу избирателните права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, е задържана жителка на Ихтиман, осъществявала незаконна лихварска дейност, съобщиха от МВР.
Полицейските действия били предприети от служители на Криминална полиция в ОДМВР-София и РУ-Ихтиман с цел извършване на проверка по получена информация.

В хода на акцията бил проверен частен адрес в Ихтиман, където под легло в спалнята са открити и иззети 10 лични карти, шест банкови карти на жители на града, трудова книжка, тефтер с изписани имена с вписани различни суми срещу всяко от тях и тефтерче с други документи.
Обитателката на адреса е задържана за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 252 от НК. В хода на първоначалните действия по разследването е установено, че поставяйки своите „клиенти“ в условията на пълна зависимост, 40-годишната жена е оказвала натиск върху тях да упражнят правото си на глас за определена политическа партия. Това потвърдили в снетите им сведения и всички притежатели на намерените лични карти.

Основната схема, прилагана от задържаната при осъществяване на престъпната ѝ дейност, била, при заемането на парични суми да задържа като залог личните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ граждани. Разпореждайки се с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, тя манипулирала свободния им вот на предходните парламентарни избори, посочвайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в замяна опрощавала лихвата за един месец.

Сред потърпевшите е установен и възрастен неин роднина, поставен в условията на безпомощност и зависимост, както финансова, така и по отношение на основното му право да гласува по собствен избор и воля.
Материалите по делото са докладвани в Софийска окръжна прокуратура за одобрение и отделянето на част от тях по преценка с оглед образуването и на второ досъдебно производство – за престъпление против политическите права на гражданите