40 деца изучаваха вероучение и рисуваха икони на православен лагер в Църногорския манастир

  • Ръководителят Малтена Стойчева: Учихме лагерниците на народни танци и трудови навици далеч от технологиите

Православният лагер в Църногорския манастир „Св. безсребърници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци за поредна година преминава при голям интерес. Участие в първата смяна взеха около 40 деца. Те гостуваха в светата обител за десет дни, а накрая не искаха да си тръгват. Учениците изучаваха православно вероучение, като взеха участие в богослуженията и учиха песнопения. Лагерниците имаха и занимания по приложно творчество, помагаха в манастирското стопанство и ходиха на излети сред природата.
„Лагерът премина много добре. Когато върнем децата живи, здрави и щастливи на родителите им, значи всичко е минало добре. През тези десет дни зарадвахме гостите с най-различни работилници. Целта ми беше да получат поне малко знания за църквата. Обяснихме им защо ходим в храмовете, защо палим свещички, успяха да научат и някоя молитва. Отец Хрисант от Радибошкия манастир „Св. Троица“ им показа как се изработват икони. Децата приеха това с голямо въодушевление. Бяхме си приготвили материали и на специални дъсчици лепихме и лакирахме иконите. Те се чувстваха много щастливи от направеното, а иконите отиват за благотворителност. Няколко манастира в региона бяха възстановени и ние им даряваме иконите, за да си изкарват някакви, макар и минимални средства“, разказа пред „Вяра“ ръководителят на първата смяна Малтена Стойчева.
Тя допълни колко голям интерес са проявили децата към усвояването на различни умения и придобиването на трудови навици.
„Престоят по време на първата група от деца съвпадна с Църногорския събор, което беше много добре. По време на събора те помагаха в църквата. Големите продаваха флаери и книжки за историята на манастира. След като самият събор свърши, момчетата помагаха за събирането на сламата. Повечето от тях са от София и други големи градове и никога не бяха виждали слама. Видяха какво е вила и гребло и как се работи с тях. Имахме курс по готварство и сладкарство, всички много се забавляваха. Имаше една много любезна дама на име Невена, която им показа как да правят жито. Обясни им, че то не се приготвя само за починалите на Задушница, а и за големи християнски празници“, каза още ръководителят.
Разбира се, малчуганите са били най-щастливи и от волните игри сред природата, далеч от градския шум и модерните технологии, които все повече завладяват живота ни.
„Водихме ги на басейн, собственикът на аквапарка в село Конска лично ни покани и си изкарахме там един страхотен ден. Децата бяха толкова щастливи, че е трудно да се опише. Програмата ни е толкова наситена. Ние като ръководители предварително се приготвяме и се стараем да намираме колкото се може повече занимания за децата. Обучението с телефони и таблети по време на пандемията и затварянето не се отрази добре на децата. В момента, в който те останат без работа, веднага се залепват за модерните устройства. Затова сутрин им взимахме телефоните. Правихме поход до връх Китка, събираме билка и се радвахме на изключително красивата природа. Имахме и време за народни танци, учихме ги как да играят хоро“, добави Стойчева.
Според нея ще има голям интерес и към следващите две смени, които ще се проведат до края на лятото. Втората смяна е от 18 до 23 юли с ръководител Велина Андонова, а третата смяна – от 5 до 14 септември, отново под ръководството на Малтена Стойчева.

Димитър ИКОНОМОВ