40 см сняг засипа Перник, кметът В. Церовска: 14 машини чистят преспите, всички кметове на населени места са по улиците

Три трактора отпушват със снегорините пътищата по селата, затворен е пътят Перник-Ковачевци и този за село Планиница, общината разчисти частната автогарата, за да тръгнат автобусите

03-01-464

40-сантиметров сняг засипа Перник. 14 машини се борят със стихията, те работят от 2.30 часа през нощта. Това съобщи кметът Вяра Церовска, която направи обиколка, за да провери ситуацията.

03-01-3445
„Проходим е пътят при зимни условия в централната градска част, вътрешноградската магистрала, кв. “Църква“ и селата, Кралев дол и Студена. Преминах и през кв. „Калкас“, както и по улиците „Протожерица“ и „Стара планина“, където има големи затруднения. Там ситуацията по почистването се усложнява и от паркираните коли по улиците“, коментира Церовска.

Според нея най-голяма активност са проявили жители на кв. „Тева”. Хората почиствали пред блоковете си. Кметът припомни, че е желателно всички граждани и собственици на фирми и магазини да почистят площите пред сградите си.
„Говорила съм с всички кметове на населени места в общината, по-голяма част са по улиците, ринат с лопати и помагат в усложнената обстановка. Освен трите фирми, с които имаме сключен договор, са ангажирани и допълнително трактори, за да може да се помогне по селата. Откъснат и затворен е пътят Перник-Ковачевци и пътят за село Планиница. Обиколките ще продължат през целия ден и утре“, констатира градоначалникът и посочи, че всички ще бъдат ангажирани, за да се помогне.

03-01-3455

03-01-3436
Засега в община Перник няма бедстващи хора, където се е наложило е оказана помощ. От Гражданска защита са съдействали за изтеглянето на закъсал автомобил в село Черна гора. Общината е съдействала и за почистването на автогарата, която е частна собственост, за да тръгнат автобусите. Оказано е съдействие и на Бърза помощ.
„Цялата техника е мобилизирана, говорила съм с фирмите „Щрабаг“, „Върбица“ и „СК-13“, които работят по кариерата в с. Студена, също да съдействат .Почистванията няма да спрат, защото се усложнява ситуацията, очакват се и по-ниски температури“, посочи още кметът.
За почистването на по-малките улици и по селата ще се реагира на по-късен етап, като се очаква гражданите да се отзоват и съдействат в тежката ситуация.

03-01-_3435