400 миньори от рудник “Бобов дол” излизат на борсата, връчили им предизвестията на 200 м под земята

 Харалампи Златанов

 Харалампи Златанов: Обезщетенията на съкратените миньори ще бъдат изплатени в срок

Започват първите съкращения на миньори от подземния рудник “Бобов дол”, който спря работа преди месец. Това каза изпълнителният директор на мините инж. Харалампи Златанов. На трудовата борса отиват 400 миньори. Почти на всички, работещи в рудник “Бобов дол”, са връчени предизвестия, а повечето са излезли в отпуск. След края на отпуската ще се регистрират в Бюрото по труда в Дупница. Някои са получили предизвестията си, докато са били на смяна – на двеста метра под земята. Инспекцията по труда ще се произнесе за десетина трудоустроени в рудника, които са под защита на клаузи от закона. Същевременно 14 от предвидените за съкращение миньори ще заминат за София за заседанието в парламента в сряда или четвъртък, когато депутатите ще разгледат внесеното от инициативна група и от омбудсмана Мая Манолова предложение за промени в закона, така че 82-ма от миньорите, които имат необходимия стаж и възраст, да могат да се пенсионират. Миньорите се надяват да получат и предвидените при съкращение обезщетения в законовия срок. В рудник “Бобов дол” са останали да работят само около 20 души, които демонтират кабели и двигатели от производствените мощности. Извършват консервация по самия рудник.

„Не мога да кажа колко ще бъдат съкратени днес, но със сигурност няма да бъдат всичките 400 души. Те ще бъдат съкратени поетапно”, заяви директорът на Регионална дирекция по заетостта-Благоевград Станислава Поповска.
Харалампи Златанов увери, че обезщетенията на съкратените миньори ще бъдат изплатени в срок. Началникът на Инспекция по труда-Кюстендил Валентин Златински заяви, че те ще следят дали това ще се случи.