Големите ученици в Дупница се върнаха в училище, събират се декларации за тестване

Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление
  • В ПГ „Христо Ботев”, Промишленото и Механото на ротация учат по 3 класа

  • Към присъствено обучение на ротационен принцип преминаха на 6 декември част от средните училища

377 от общо 607 ученици се върнаха в класните стаи на Профилирана гимназия „Христо Ботев” в Дупница. В училището са учениците от 9., 10. и 11. клас, а останалите – от 8. и 12. клас, продължават обучението си онлайн. „Учим на ротация. 377 от общо 607 ученици вече са в клас, на ротация, без тестване за Ковид-19, както е по разпоредбите. Колегите се тестват. Изготвили сме график съгласно заповедта и в момента в училище са учениците от 9., 10. и 11. клас. След това ще се върнат 8. и 12. клас, които бяха последните, учили присъствено. Продължаваме да събираме декларации за тестването, като до събота ще имам данните. По документите, които са получени, около 53% са заявили, че искат да се тестват неинвазивно, с изследване на слюнка. Т.е. предпочитанията са за бърз антигенен тест с проба от слюнка за доказване на Ковид-19, одобрен от Министерството на здравеопазването”, обясни Мария Фалина – вр.и.д. директор на учебното заведение.
От ръководството на училището допълват, че първият учебен ден след временното прекъсване на присъственото обучение заради усложнената епидемична обстановка е минал спокойно.
„В началото у колегите имаше едно притеснение по отношение на тестовете, някои дори не искаха да правят тестове. Сега вече не се притесняват. Даже подават декларации, че са съгласни. Има промяна в нагласите. Повече от учениците също искат да се върнат в клас. Денят мина спокойно и мисля, че нещата ще се случат съвсем безболезнено”, коментира директорката.
В Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление (т.нар. Промишленото) засега също са на ротационен принцип. „От 6 декември в клас в училището са 8., 9. и 10. клас, като не се тестват. 9. и 11. клас продължават да учат дистанционно. Ако не се променят изискванията, от понеделник следващата седмица ще се върнат 9. и 11. клас. Ако падне заболяемостта, всички ще преминат към присъствено обучение. Събираме декларации и очаквам да имаме яснота колко от учениците желаят да бъдат тествани, колко са със сертификати, за да създадем организация на работата. Тестовете ще са правят един път в седмицата, в понеделник, първия час, от учителя и помощния персонал”, съобщи директорът Борис Кръстев.
В Професионалната гимназия „Акад. Сергей Павлович Корольов” (по-известна като Механото) в клас са вече 170 от 300 ученици, на ротационен принцип. „Тази седмица учим на ротация, в училището са 8., 9. и 10. клас, останалите все още са си вкъщи. Събираме декларации за тестването и след като имаме на разположение цялата информация, ще създадем организация за следващата седмица. Засега повечето са за тестване с щадящите тестове. При учителите 90% са ваксинирани, 10% са преболедували, а другите влизат в часовете, след като се тестват. Осигурили сме тестове. В момента не виждам притеснения – спазват се мерките, учениците си носят маските. Денят протече нормално”, каза Елена Костадинова – директор на училището, което е и едно от най-големите учебни заведения в района.
Припомняме, на среща между институциите преди дни в Областна администрация-Кюстендил началникът на РУО Мая Стойчева-Николова посочи, че спрямо предходния месец има ръст на имунизираните от педагогическия и непедагогическия персонал. „С пълна ваксинационна схема от педагогическия персонал са 45,03%, а с непълна – 3,3%. Спрямо учениците с пълна ваксинационна схема са 2,15%, а с непълна – 0,42%“, обясни Мая Стойчева. Тя информира, че получените неинвазивни тестове за ученици досега са 22 040. Предоставените тестове на училищата, обучаващи ученици от 1.-4. клас, са 13 220. Броят ученици от 1-ви до 4-ти клас, обучавани присъствено в периода 22-26 ноември 2021 г. в 15 училища, е 55%. Броят паралелки начален етап, обучавани присъствено за същия период, е 67%. Броят тествани педагогически специалисти (общо за седмицата 22-26 ноември 2021 г.) е 208, положителни – 0. Броят тествани непедагогически специалисти е 130, положителни – 1, а броят участвали доброволци в тестването за същия период е 41, от които 34 са родители и 7 медицински специалисти.