419 школа във ваканция заради грипа 

Красимир Вълчев

419 са учебните занятия в страната с преустановени занятия заради обявена грипна ваканция или лоши метеорологични условия. От днес в област Перник за 40 училища е обявена грипна ваканция, а 36 училища в област Варна не учат по предписание на РИОКОЗ. Продължава ваканцията за 137 училища в Бургаска област до 18 януари. Заради грипна епидемия не учат 120 училища в област Стара Загора, 65 училища в област Шумен и 18 училища в община Силистра. В едно училище в област Кърджали – СУ „Н. Й. Вапцаров“ в с. Бенковски, и в едно в област Пловдив – ОУ „Хр. Ботев“ в с. Поповица, също няма занятия. Продължават да не се провеждат занятия в ДГ “Детелина” в с. Черно поле, Видинска област.

419 училища са в грипна ваканция, като се очаква днес такава да бъде обявена в други учебни заведени, заяви пък просветният министър Красимир Вълчев в кулоарите на НС, но не уточни с колко още ще се увеличат школата. Той припомни, че към момента най-много са в Пловдив и Стара Загора. Близо 140 са в Пловдив и около 120 в Стара Загора.

Вълчев коментира и междусрочната ваканция, която тази година е само един ден – 5 февруари, вторник, което пък затруднява родителите. По думите му причината се криела в наредбата за учебните срокове, според която те трябвало да са равни. Именно затова от МОН обмислят промяна в наредбата догодина. Така по думите на Вълчев може двата учебни срока да не са задължително равни, за да не се налага почивният ден между тях да бъде в средата на седмицата.

“Имаме определен брой дни от една страна, които предполагат усвояването на учебния материал. От друга страна имаме голям брой почивни дни. Ако погледнете, празниците съвпадат с работни и учебни дни, по-дълга е малко коледната ваканция. Декември е по-къс откъм учебни дни”, заяви Вълчев.

 

 

 

 

 

 

Източник: monitor.bg