42-годишната вдовица Фатма от Кабул мина границата, скрита в багажник, съдът в Кюстендил я наказа с условна присъда

Вдовицата Фатме и синовете й в изчакване на присъдата

 

Вдовица от Кабул, Афганистан, получи условна присъда от Районния съд в Кюстендил, след като се опита да премине границата на ГКПП-Гюешево без документи за самоличност.

На влизане в съдебната зала

42-годишната Фатма Ахмади пътувала за Гърция със синовете си Мохамед, Мустафа и Хосаид Ахмади съответно на 20, 14 и 15 години. В групата от петима човека бил и техният родственик Рашад. Задържаха ги униформени от Гранична полиция след проверка на тежкотоварен камион. Скрили се в багажното отделение. Фатма, чийто мъж бил убит при военните действия в Афганистан, е с наказание от три месеца с отложен срок за изтърпяване три години. Такава остана и присъдата и за пълнолетния й син, както и родственика Рашад. Непълнолетните пък останаха с обществено порицание.

„Не мислех, че извършвам престъпление, целта ни бе да стигнем до Гърция, тъй като там се надяваме да намерим работа“, заяви Фатма през заместник-председателя на КРС Николай Николов. Петима се признаха за виновни и поискаха споразумение, така те си осигуриха по-леко наказание. Бежанците бяха без документи за самоличност, наложи се да се изчака едно денонощие.

След приключване на процеса петимата ще бъдат пратени в Център за настаняване на бежанци, където могат да останат от 3 до 6 месеца.