420 работни места ще се разкрият в новия завод в Петрич, откри го премиерът

Премиерът Борисов, кметът на Петрич Д. Бръчков и другите официални лица откриха новия завод.
  • Бойко Борисов при инспекцията на депото в Благоевград: Ако не го бяхме направили, пет общини щяха да фалират заради глобите

 

Шведско-швейцарската компания АББ откри в Петрич своята най-нова производствена база в България само единадесет месеца след официалния старт на строителството. Построена върху обща площ от 7400 кв. м, сградата ще създаде още 420 работни места в областта на производството на продукти за електроснабдяване и електрообзавеждане.

В новата база ще се разкрият 420 работни места.

Съоръженията включват производствено хале с площ от 3500 кв. м, административна част и логистични и диспечерски зони за дистрибуция на продуктите. На церемонията за откриването на новия завод в Петрич присъстваха премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, кметът Димитър Бръчков, изпълнителни директори на компанията, посланикът на Швейцария и др. Новият завод е инвестиция на зелено в размер на 7 млн. лева и е изграден до първата производствена база на АББ в Петрич. “През последните 25 години са инвестирани над 230 млн. лева в България. Освен това си партнираме с училища и университети с цел да подкрепяме образованието около нашите заводи”, заяви Десислава Михтарска, която е назначена за управител на новия завод в Петрич.

Борисов и делегацията му разгледаха Хераклея Синтика.

По думите на изпълнителния директор Марсел ван дер Хук, компанията не изпитва трудности с намирането на работна ръка в страната ни. Според кмета Димитър Бръчков направената инвестиция е показателна за това, че има условия, създадени от държавата за развитие на бизнес, и страната е предпочитана от инвеститорите. Премиерът Бойко Борисов благодари на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), че осигурява инвестиции в България. „С финансовия министър Владислав Горанов вече от година се тревожим за наближаващата рецесия, но ако само се тревожиш и не работиш, всичко се проваля”, заяви Борисов и допълни, че вероятно е трудно за медиите да отразяват всеки ден откриването на нови заводи и работни места, защото после не може да се говори за провали.

Показаха на Борисов стена на 2400 г. в античния град Хераклия Синтика

Министър-председателят Бойко Борисов разгледа археологическите проучвания на един от най-значимите обекти – „Античен град Хераклея Синтика“, който се намира в местността Рупите край Петрич. На обекта те бяха посрещнати от ръководителя на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински и от директора на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов.

Министър Димов и кметът на Благоевград д-р Камбитов откриха модерно депо за битови отпадъци.

През август правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2019 г. в размер на 100 000 лева за продължаването на разкопките на обекта. На терен екипът от специалисти показа на премиера Борисов впечатляваща стена на 2400 години, до която са достигнали археолозите.
Премиерът Борисов заяви, че е много доволен от видяното, допълвайки, че правителството ще продължава да помага за доразкриването на обекта. По време на посещението стана ясно, че това е най-посещаваният обект в Югозападна България. Той е бил разгледан от туристи от над 70 държави.
“Това е богатство, това ни е богатството”, възкликна Борисов и попита, смеейки се: “Сега вече можем ли да говорим, че Филип Македонски е българин”? Специалистите му отговориха, че може да се говори, че е бил тук със сина си и са основали този град.
Показаха на премиера и ценни женски статуи в античния град, открити в края на миналото лято. Голяма скулптура на мъж без глава в Съдебната палата в античния град предизвика също вниманието на премиера. Финансовият министър пък предложи да се взима на туристите по 1 евро, но му обясниха, че няма как, защото няма необходимите условия – посетителски център и тоалетни.

Министър-председателят в Благоевград заяви: Вече няма земя, където да построим индустриална зона

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов прерязаха лентата на новото депо в благоевградското село Бучино. Двамата откриха изграденото модерно съоръжение по проект „Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево – 1-ви етап“. „Да не се подвеждаме по глупостите на тези, които казват, че сме се провалили.

Първа копка на депото в Благоевград

В Благоевград няма земя. Всичко са заграбили и приватизирали преди нас тези „честните“, че в момента няма къде да се направи индустриална зона. А накрая на годината искаме около половин милиард да вкараме в индустриалните зони”. Това каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците, обслужваща общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Проектът  за близо 24 млн. лв. е реализиран с финансиране от републиканския бюджет – основно от Предприятието за управление на дейности по опазване на околна среда, както и с допълнителни средства от Министерството на финансите. Предстои още изграждане на компостираща система на стойност 12 млн. лева, осигурени по оперативна програма “Околна среда”, както и на инсталация за анаеробно разграждане на отпадъци. На финала това ще бъде едно от най-модерните депа в България.

Проектът за депото е за близо 24 млн. лв.

Премиерът обяви, че има 3,5% ръст на икономиката и сме много далеч от рецесията. “Големите държави се клатят, атаката с дроновете върху рафинериите ще повлияе на цените на горивата. Начинът да се справим с рецесията е стабилност, правене на нови заводи и нови работни места. Не трябва да се подвеждаме по глупостите на тези, които приказват, че сме се провалили. Провал беше, когато при червените управления хвърляха боклуците на Благоевград по деретата. Абсолютно никаква екология. Но такива бяха времената“, посочи Борисов. “Уникален строеж, вече има депо за 100 години. Ако не бяхме направили това, тези пет общини щяха да фалират заради глобите”, добави министър-председателят, визирайки правото на Европейския съюз за депониране на отпадъци, допълни той. Регионалната система за управление на отпадъците, която е изградена в Благоевград, е 53-тата, която се въвежда в експлоатация. Тя е част от ангажимента на страната ни за изпълнение на европейската директива относно депонирането на отпадъци. Новите депа трябва да отговарят на строгите технически и експлоатационни изисквания за предотвратяване отрицателното въздействие върху околната среда и по-специално замърсяването на повърхностните, на подземните води, почвата, въздуха, включително парниковия ефект, както и всеки произтичащ от това риск за здравето на човека, през целия жизнен цикъл на депото.