Снимка: Асен Великов

Лумнаха огньовете на Сурва в Пернишко. Стотици участници и зрители се потопиха в магията на древния ритуал.

Сурвакарите от Люлин и тази година спазиха традицията и звънците огласиха селото. Тяхната група е сред най-многобройните в Пернишко – достига до 120-130  човека. Всички участници са жители на селището или родовите им корени са свързани с местната общност. Костюмите на сурвакарите са от пъстроцветни парцали, а маските се изработват от високи дървени конструкции, украсени с пера.

Чановете и хлопките на сурвакарите огласиха и село Драгичево. В сурвакарската група, в която участват много деца и младежи и тази година имаше много настроение. Огънят на празника бе запален от кмета на населеното място Виктор Викторов, а сурвакарите пожелаха на всичко здраве и успехи.

Огънят на Сурва бе запален и в село Расник, където гостуваха сурвакарите от с. Велковци и бабугерите от с. Брежани. За здраве и берекет бяха наричанията на сурвакарите, чиито звънци огласиха селото. Гости на празника бяха и зам. – кметовете на Община Перник инж. Мирослав Стоицев и Стефан Кръстев.

Чановете на сурвакарите огласиха и село Мещица. И тук на 13-ти януари вечерта се пали огънят, около който местните хора се събират и се играят сурвакарските игри.

Край огъня в квартал “Бела вода” отново играха беловодските мечкари. Маските тук са особени, зооморфни, с много лица. Направени са така, че всяко страшно лице отваря устата си и показва големите си зъби. Затова ги наричат „зевала“. Най-обичаната маска е с 12 лица, местните са я нарекли “змей” .

Пъстър бе празникът и в село Зидарци, където сурвакарите донесоха много настроение. Жители на селото разказваха как в миналото в селото всеки сурвашкар е посещавал дома на момата, която е искал да вземе за жена. Той е гледал къщата й, дали е чиста и как е подредена. Сурвашкарите са влизали не само в двора, но и в къщата, където в някоя по-голям одая са правели ритуала „венчавка“.

Снимки: Община Перник