43-тото народно събрание вече е в историята, председателят Цецка Цачева: За мен беше чест да бъда първа сред равни сред вас

 

 Благодаря, че в този парламент си говорихме, а не си отвръщахме главите, както в 42-рия парламент, посочи Цветанов

18-12-01-tsacheva

Точно в 11 ч вчера 43-тото народно събрание остана в историята. Председателката му Цецка Цачева удари последния звънец.

„Ние си отиваме, но парламентаризмът остава. Историята ще дава оценките си от утрешния ден за работата на този мандат на НС. За мен, ръководството и администрацията на НС е заслуга, че не работихме сред железни заграждания, полицейски коли и униформени служители, имахме добър диалог с гражданското общество, ние сме най-прозрачната институция. За мен беше чест да бъда първа сред равни, сред вас“, завърши Цачева.

От различните ПГ се чуха различни истини за това как работи законодателната институция. „Очаквах да чуя повече съгласие за това как ще се работи занапред”, сподели Цачева.

„Управляващото мнозинство и правителството на Бойко Борисов лиши българския народ от национално самочувствие и достойнство”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

От парламентарната трибуна Корнелия Нинова прочете декларация от името на парламентарната група.

„Последен ден на 43-тото народно събрание. Работата му ще получи своята оценка. Управляващото мнозинство и правителството на Бойко Борисов отчитат успех, реформи и видими резултати. Ние, от „БСП лява България”, го отчитаме като провал. Две загубени години, които върнаха България назад”, посочи Нинова. В 44-тото НС ще поставим в центъра на политиката непримирима съпротива срещу кражби, мафия и блага на отбрана класа, декларира Корнелия Нинова.

Декларацията, прочетена от Корнелия Нинова, предизвика бурни реакции от народните представители в пленарната зала, а председателят на парламента Цецка Цачева се обърна към тях с думите „Има ли други, желаещи да открият предизборната кампания?”.

Във финалното си обръщение към депутатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов опита да намали напрежението в залата. Той връчи букет на председателя на парламента Цецка Цачева и й благодари, че е изтърпяла всичко, казано от парламентарната трибуна.

Цветан Цветанов прочете декларация от името на ПГ на ГЕРБ от парламентарната трибуна.

„Знам, че сте доста изнервени и притеснени, защото си имате вътрешни проблеми и се стараете максимално цялата негативна енергия да я прехвърлите към вашите политически опоненти“, коментира председателят на групата на ГЕРБ в парламента.

„Когато говорите за социални мерки, които ще предприемете в един евентуален ваш мандат и предлагате да направите разходи от 1,5 млрд. за пенсии, общата ви социална политика да бъде в размер на 3 млрд. лева, за един управленски мандат това са 12 млрд. лв. „Извинявайте, но трябва да покажете и легитимните източници, за да може да се осъществи тази политика”, посочи Цветанов. „Това ще бъде ли на база увеличаване на данъците или да въведете прогресивното данъчно облагане?“, коментира той.

„При старта на 43-тия парламент имахме изключително важната задача да изпълним препоръките на ЕК и да започнем реалната съдебна реформа“, посочи Цветанов. По думите му без всички парламентарни групи е нямало как това да бъде постигнато.

„В социалната политика имаме 8% безработица и увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лева“, заяви Цветанов.

„От ГЕРБ желаем този дебат, който ще се води в тази (предизборна) кампания, нека бъде конструктивен, всички да допринесем за доверието на българските граждани към институциите, но с реални решения“, подчерта Цветанов.

„Благодаря, че в този парламент си говорихме, а не си отвръщахме главите, както в 42-рия парламент“, посочи той и се обърна към всички парламентарни групи.

Цветанов цитира думи на лидера на партията Бойко Борисов при конструирането на второто правителство – времето и народът ни даде задача да търсим не това, което ни разделя, а това, което ще ни обедини.

„Въпреки че Цецка Цачева не успя да стане майка на нацията, тя е безспорната добра майка на българския парламент”, каза съпредседателят на патриотите Валери Симеонов.

„От името на Патриотичния фронт считаме, че работата на 43-тото народно събрание беше изключително успешна”, заяви той и допълни, че най-важната задача на ПФ е била ограничаването на влиянието на ДПС и други партии чрез изключването им от управлението. Никога повече ДПС няма да бъде балансьор в Народното събрание”, каза той.

Официалната церемония по встъпване в длъжност на служебното правителство ще се състои днес, 27 януари, от 12 часа в Гранитната зала на Министерския съвет.

 

Снимка:

Цецка Цачева получи букет от Цветан Цветанов.

 

Видео

http://vevesti.bg/106667/tsvetanov-podari-buket-na-tsacheva-v-parlamenta-video/