45 акта за дарения издаде библиотеката при читалище „Зора 1858” в Дупница

Валя Алексиева с част от новите книги, закупени по проекта.

С 4000 лв. по проект доставиха нови заглавия, 20% са на български автори

45 акта за дарения са издадени от библиотеката при читалище „Зора 1858” в Дупница от началото на тази година досега. Актовете са предоставени само на дарителите, чиито книги вече са зачислени към фонда, казаха от библиотеката по повод запитване на Иля Акьов относно издаваните документи. Иля Акьов, който е син на писателя Васил Акьов, е дарил книгите на покойния си баща на библиотеката в родния му град през 2019 г. Той се обади във в. „Вяра”, като посочи, че е озадачен от факта, че е минало доста време от направата на дарението и не му е дадено удостоверение.

„Над 1300 книги дарих. От библиотеката дойдоха, взеха ги, но не се обадиха повече. Не ми казаха заведени ли са, не ми дадоха свидетелство за дарение. Малко е странно”, каза по телефона Акьов, който живее в София.

От библиотеката бяха категорични, че дарителят ще получи документ. Това ще се случи, след като книгите, които са прибрани и се съхраняват съгласно изискванията, се включат във фонда. Свидетелствата за дарения обикновено са забавят, тъй като с обработката на книгите е ангажирана само една от библиотекарките, която има и други задължения.

„От началото на годината са приети, разгледани и подредени на стелажи стотици книги от дарения. Издали сме 45 акта за дарения, които са за вече влезли във фонда книги. Част от книгите, какъвто е случаят с г-н Акьов, не са инвентирани.

Големите дарения, които сме приели, като това на Акьов, не могат да влязат веднага във фонда. Преценява се едно по едно, по датата на постъпване. Колежката, която е единствената, занимаваща се с обработката, зачислява книгите към фонда и тогава пуска акта. Тя обаче е ангажирана и с друга, рутинна работа. Когато обработи книгите, Иля Акьов ще получи документ. Книгите се съхраняват най-отговорно. Ние непрекъснато получаваме дарения, които няма как да се обработят на момента. Синът на диригента Иван Гатев ни дари неговата библиотека, дъщерята на нашата колежка Вената Бошнакова също ни дари нейните книги. Това са големи дарения, наред с това на Иля Акьов, които предстои да се обработят. Работим така, както е казано по закон. Има си указания какво може и какво не може да бъде прието в библиотеката, включително и за непоисканите дарения. Можем да откажем дарения и не сме длъжни, като ги приемем, да ги включим във фонда.

Много библиотеки не приемат книги, по-стари от 2000 г. Ние не връщаме хора, които искат да дарят книги. Взели сме такова решение, защото понякога идват много ценни книги, издавани преди 2000 г. Законът ни дава право и може една част от дарени книги да влязат във фонда, други, които са във фонда, но са изхабени, да ги подменим с новите. Позволено е да отделим такива книги и за продажба и с парите да закупим нови. Библиотеката е създадена с дарителство. Фондът ни от старопечатни книги е дарение на гражданин, „Рибният буквар” е подарен на библиотеката от наш съгражданин. Всичко е един установен от закона процес. Обидно е, че г-н Акьов изразява недоверие, защото хвърлихме изключителни усилия, за да пренесем и докараме книгите от София. Мъкнахме ги на ръце, сваляхме ги и с асансьор от 7-ия етаж. Голяма хамалогия беше”, каза гл. библиотекар Валя Алексиева. Тя показа част от книгите, постъпили като дарения, които чакат реда си за обработка и включване във фонда.

Стана ясно, че сред получилите напоследък актове за дарения са Елена Трендафилова, Елена Николова, Аделина Каневчева, Милен Хаздай, София Пешкова, Борис Миланов, Нели Лозанова, Явор Тодоров, Павел Лондрев.

Стана ясно още, че от библиотеката, която е най-голямата в региона, ежегодно издава по около 60 акта за дарение. „Някои актове, които са за по-малко и нови книги, пускаме веднага. При представяне на нови книги, които ни се подаряват от автора например, даваме по-специални актове за дарения. Иначе изчакват”, допълни гл. библиотекар.

Преди дни библиотеката при читалище „Зора 1858” се сдоби и с чисто нови книги, закупени със средства от Министерството на културата. Доставени са книги на стойност около 4000 лв., отпуснати по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност – 2021”. „В момента колежката, която инвентаризира книгите от даренията, обработва новите книги. Те минават през електронна обработка, след което отиват в залите за ползване. Книгите са различни по жанрове. Спазили сме изискването 20% от тях да са на български автори. Сред тях са всички известни писатели, които издадоха книги, Георги Господинов, Милен Русков и др.”, посочи Валя Алексиева. Това е поредният проект на библиотеката за последните години, благодарение на който обогатява фонда си.

Юлияна КОЛЧАКОВА