Щракнаха белезниците на инспектор Петър Китанов в кабинета на Началника на 2-ро РПУ – Благоевград. Китанов е задържан при операция на „Вътрешна сигурност“ на ОД на МВР и Районна прокуратура – Благоевград.

Информацията потвърди районният прокурор Борислав Ковачки.

Китанов е отведен в следствения арест. Предстои повдигане на обвинение за лично укривателство. Срещу него има съмнения, че е осигурявал чадър над лица от кримиконтингента в областния център.

Петър Китанов е дългогодишен служител на реда в областния център. Той е семеен, с две деца.

От прокуратурата съобщиха, че на 16.05.2016 г. в Благоевград, в кръга на службата си, Китанов съставил докладна записка по преписка на ОД МВР – Благоевград, в която удостоверил неверни обстоятелства. В нея било посочено, че лицето М.К. не се намира на територията на България, а живее и работи в Гърция. Целта била този документ да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства пред органа по приходите.

Няколко дни по-рано – 09.05.2017 г., в областната дирекция на МВР постъпило искане от органа по приходите за оказване на съдействие за извършване на ревизия на данъчно задължено лице „Д.П.И-Е.“ ООД, представлявано от М.К. Със съставянето на въпросния документ с невярно съдържание се целяло прекратяването на преписката и проверката, поискана съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

На 07.11.2017 г. в гр. Благоевград П. Китанов, отново в качеството му на длъжностно лице, спомогнал лицето А.Г. да остане ненаказано. С действията си, за които не се споразумял с А.Г., полицейският инспектор целял да бъде осуетено наказателно преследване срещу него. Същият бил извършил няколко престъпления – противозаконно унищожаване на чужда вещ, причиняване на телесна повреда, закана с убийство, непристойни действия.

Към настоящия момент се провеждат разпити на всички полицейски служители, които са работили по различни случаи съвместно с П. Китанов, уточняват от държавното обвинение.

Предстоят разпити на граждани, засегнати от работата на задържания полицейски инспектор. В рамките на 24 часа предстои той да бъде привлечен в качеството му на обвиняем и да му бъдат повдигнати обвинения за извършени престъпления.