Протест под наслов „Искаме да караме ски” ще блокира кръстовището между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Витоша” в София на 11 януари  

От сдружение “Бъдеще за община Банско” отсякоха: Изоставаме в инфраструктурата за зимен спорт от много държави в Европа, П. Попангелов, Р. Янков, А. Жекова, И. Никулчина, Хр. Стоичков… подкрепиха идеята за лифта

„Един малък кръг от самоопределили се „защитници на околната среда“ бълват непрекъснато инсинуации срещу най-естественото нещо в цял свят – пътя на развитието в баланс с природата. Само за 15 години Банско се превърна в една от най-предпочитаните ски дестинации в Европа, доказала качеството на обслужване и гостоприемство. Непрекъснато курортът е сравняван и поставян в престижни класации на световните ски центрове. И какво по-естествено и щадящо природата има от построяването на екологично транспортно средство, каквито са лифтовете. Този път няма да отстъпим. Този път ще продължим, докогато е необходимо. Защото имаме право сами да решаваме своята съдба и посока. ДА на развитието на Банско! ДА на зимните спортове! ДА на втората кабинка! ДА на липсата на автомобили в Пирин!
Ще бъдем заедно, ще бъдем единни и ще бъдем още по-силни на 11 януари в София“, заяви кметът на община Банско Георги Икономов вчера вечерта на протеста, с който жителите на курорта блокираха главен път Е-79 в участъка при Симитли, за да изразят подкрепата си към правителството и неговото решение в посока изграждане на втора кабинкова линия.

Междувременно стана ясно, че на 11 януари в София ще се проведе протест „Искаме да караме ски”. Кръстовището между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Витоша” ще бъде мястото на срещата на всички защитници на зимните спортове в България.

От сдружение “Бъдеще за община Банско” също изразиха своята позиция. „България е сред пионерите на белите спортове в Европа и е сред първите държави, които вземат участие в големи международни зимни спортни прояви още през 20-те и 30-те години на 20-и век. Всички ние сме се радвали на успехите на поколения бележити български спортисти, като баща и син Попангелови, Георги Варошкин, Георги Димитров, Иван Лебанов, Валентин Божичков, Владимир Брейчев, Петър Панков, Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина и стотици други, както и в последните години на Радослав Янков, Александра Жекова, Владимир Зографски, Алберт Попов и Камен Златков. Развитието на белите спортове и успехите през втората половина на 20-и век бяха резултат и от развитието на ски инфраструктурата и зимния туризъм в България за мащабите на онези години и възможността хиляди българи да се докоснат до тази магия. Боровец, Пампорово и Витоша бяха синоним на българските ски дестинации и домакини на престижни спортни прояви. През последните десетилетия, независимо от отличните дадености на нашата родина, развитието на инфраструктурата за зимен спорт и туризъм чувствително изостава дори от много по-скромни като възможности държави в Европа. С голяма надежда и ентусиазъм от страна на всички любители на ски спорта, местната общност и инвеститори бе реализиран проектът за ски център в Банско и само за 15 години се превърна в световно разпознаваема българска ски марка. Плахите опити на държавата за създаване на по-добри условия за инвестиции и развитие на ски инфраструктура срещат яростна съпротива и де факто поставят пред невъзможност местните общности и инвеститори за реализация на каквито и да било проекти. Зимният спорт и туризъм е безалтернативен за устойчиво развитие на планинските райони, за възпитаване на нашите деца в дух на любов и уважение към природата, за борба с демографската криза и обезлюдяването на тези региони. Нека не допуснем самозвани “любители на планината и българската природа” да бъдат изразители на нашето мнение, нека кажем своето голямо и силно ДА на развитието на зимния спорт и туризъм за една по-модерна, просперираща и здрава България. Нека заявим своята позиция и покажем, че истинските любители на планината и белите спортове сме много повече и ще се съберем на 11 януари 2018 г.  в 18,00 ч. на кръстовището на бул. „Витоша” и ул. „Патриарх Евтимий”. Ще проведем шествие по бул. „Витоша” до Министерския съвет”, се казва в разпространеното от сдружението изявление. Своята подкрепа до момента са заявили Петър Попангелов, Радослав Янков, Александра Жекова, Ирина Никулчина, Христо Стоичков, Наско Сираков, Любо Ганев, Мария Гроздева, Илиана Раева, Ути Бъчваров, Габриела Петрова и др.