46 седмокласници от ОУ „Е. Георгиев” в Дупница след матурата по български: Справихме се със задачите

46 седмокласници от ОУ „Евлоги Георгиев” в Дупница се явиха в сряда на първия си тазгодишен изпит за национално външно оценяване (НВО) – този по български език и литература (БЕЛ). Изпитът в училището, което е едно от елитните основни училища в региона, мина спокойно. „На изпит бяха 46 ученици. Един отсъстваше, засега не знаем по какви причини. Изпитът протече в 5 зали. Имаше 15 квестори. Всичко мина нормално, нямаше никакви проблеми”, каза директорът на учебното заведение Тодор Петков.

Срещнали ли са затруднения и справили ли са се със задачите, попитахме няколко от учениците в училище „Евлоги Георгиев”, държали изпит. „Трябваше да направя преразказ на разказа „Косачи” на Елин Пелин. Според мен се справих добре – за 4-5”, каза Ивайло Гиздов. Той възнамерява да кандидатства в ПГ „Акад. С. П. Корольов” (Механото) в града.

„Изпитът е на две части. Първият модул беше с отворени отговори – четеш един текст и попълваш. А вторият е четеш и го преразказваш като неутрален разказвач. Не знам дали съм се справил – мисля, че да. Затрудни ме преразказът”, обясни Атанас Атанасов. Атанас вече си е избрал и бъдещата професия – ел. техник, и също ще кандидатства в Механото.

„Изпитът не беше труден. Всичко мина както трябва. Не срещнах затруднения. Не очаквах такъв текст за преразказ и такъв тест, но мина по-добре от очакваното и се справих добре според мен. Очаквам оценката ми да бъде 4-5”, посочи Димитър. След 7-и клас той ще кандидатства в ПГ „Хр. Ботев” в Дупница, иска да учи информационни технологии.

„Добре се справихме според нас. Текстът за преразказа се казва „Череши”. Трябваше да направим подробен преразказ от името на неутрален разказвач. В разказа се говори за това, че едно момче живяло в Америка 11 години и се връща в България, за да извади документи за продаване на къща. Като казва, че повече няма да стъпи в тази къща. Това е била къща на баба му и дядо му, в селото на баща му. В разказа се казва още, че впоследствие момчето решава да си запази къщата. Това се случва, след като си спомня за черешите, които е брал преди години в тази къща. В двора имало череша и като малък той се катерел по дървото, за да си набере череши. Споменът го е накарал да си запази къщата”, обясниха, допълвайки се, Десислава Тонева и Патриция Дангулова. И двете са решили да кандидатстват в ПГ „Хр. Ботев” в града. Десислава иска да учи в математическа паралелка, а Патриция – в паралелка с профил по биология.

„Мисля, че се справих добре. Текстът не беше чак толкова труден и съм доволна като цяло. Не си спомням името на автора, но разказът се казва „Череши”, коментира Даяна Ханджийска. Даяна ще избере бъдещото си училище, след като види резултатите си от изпитите. Има си и предпочитание – средно училище в Благоевград, но не го назова конкретно.

„Разказът „Череши” не беше много труден в сравнение с това, което сме учили. Разбира се, имаше малка трудност. Тя беше не в самия преразказ, а в задачите, които трябваше да решим, преди да направим преразказа. Някои от задачите ми бяха труднички, но всичко мина както трябваше. Мисля, че съм се представил добре. Може да се каже за 5-6”, обясни Минко Иванов. Той иска да стане автомонтьор и ще кандидатства в Автото (ПГ по транспорт) в Дупница.

„Очаквах да е по-трудно. Лесно беше. Още не съм решил къде да кандидатствам. Сигурно ще е в Механото”, каза Даниел Петров. „Нищо не ме затрудни, беше лесно. Аз се бях подготвил. Имаше повече отговори с подточки, с ограждане. По-скоро преразказът беше малко по-труден”, каза Станислав Калъпчийски. Станислав ще кандидатства в ПГ „Хр. Ботев”, иска да учи английски и география. „Тестът беше сравнително лесен. Както и преразказът, и първата бланка от теста. Мисля, че съм се справил като за 5. Ще кандидатствам в гимназията”, посочи Даниел Тонев.

Педагози уточниха, че оценката на учениците се дава от учители, специалисти по предмета, които са преминали през курс и имат съответния сертификат да участват в НВО. Те оценяват разработките на учениците, които се изпращат в регионалните управления по образованието, а оттам – в Министерството на образованието и науката (МОН) в София. В МОН материалите на учениците се сканират и учителите правят оценката, след като прегледат сканираните разработки.

Както писахме, завършващите седми клас в област Кюстендил, които трябваше да бъдат на изпит по български език и литература за НВО, са 926. Припомняме също, че на 16 юни бе изпитът по български за НВО за 10-и клас, който се провежда за първи път сега, след като миналата година бе отменен заради ограниченията покрай ковид епидемията. Завършващите 10-и клас в областта са 902-ма.

На 17 юни завършващите 7-и клас имат изпит за НВО по чужд език (който е по желание на ученика), а на 18 юни – по математика. Известно е, че изпитът на десетокласниците по математика за НВО е на 18 юни, а по чужд език (по желание на ученика) – 17 юни. Изпитите на учениците в 7-и клас започват в 9,00 часа, а на десетокласниците – в 8,00 часа.

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от изпитния вариант от Националното външно оценяване по български език и литература за 7-и клас, който се проведе днес. Можете да ги видите ТУК: https://bntnews.bg/f/news/o/1159/906a1ec0a7cd1906dadb925f4f9ad17c.pdf

 

Юлияна КОЛЧАКОВА