Патриоти от Югозапада ще честват Гоце Делчев, предвижда се кордон от Гюешево

Георги Петров

Лидерът на ВМРО- Кюстендил Георги Петров: Не изключвам провокации в Скопие

Много хора са засегнати от последните събития в РСМ, ще опитаме да отидем, пък какво ни очаква ще видим, заяви лидерът на патриотичната организация

 

Десетки граждани от Кюстендил ще пътуват за Скопие във връзка с отбелязването на 151 години от рождението на българския революционер, идеолог и водач на ВМРО Гоце Делчев, съобщи председателят на патриотичната организация в областния град Георги Петров. „Доколкото разбирам за честванията ще пътува и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, като целта е всички заедно и безпрепятствено да влезем навътре в Република Северна Македония, с кордон”, разказа Петров. Той коментира последните събития в западната ни съседка.

„За съжаление, ако преди 10 год. хората с българско самосъзнание се притесняваха, че ще останат без работа щом  заявят че са българи, сега реално се притесняват и за живота си. Виждате какво стана пред последния открит клуб в Охрид-камъни, яйца, накрая се стигна до стрелба с бойно оръжие. Търси се провокация, зад която стоят други страни и искат Македония да не влезе в Европейския съюз. Търсят се големи провокации, за да не бъдат допуснати скоро в ЕС”, коментира Петров.

Местният лидер упреква тамошното ВМРО-ДПМНЕ с председател Христиан Мицкоски, като смята че партията стои в основата на подобни  провокации и използва антибългарската риторика за предстоящите избори.

Председателят на ВМРО Георги Петров коментира, че реално с отпадането на ветото за Република Северна Македония е започнал нов процес на ескалация в отношенията между двете страни. ”Доскоро ние ходехме спокойно и не се притеснявахме, а сега се стигна до забрани за влизане, до кортежи и полицейски охрани. Нещата ескалираха до такава степен, че ние българите трябва да се притесняваме да преминем оттатък Гюешево. Действително, с отпадането на ветото напрежението ескалира”, смята Петров.

Той не изключва възможността от възникването на нови конфликти във връзка с честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев. „Като си спомня миналогодишното честване, когато министър Генчовска поднесе венец, от който те демонстративно махнаха трикольорната лента, предполагам че отново ще се опитат. И това ще стане въпреки усилията и на двете министерства на вътрешните работи, които полагат огромни усилия церемонията да премине гладко. Но определени сили не искат да имаме добросъседски отношения и създават напрежение между двете държави, търсейки провокацията. Доколкото чета се организира някаква стража около църквата “Св.Спас”, където е саркофагът  с тленните останки на Гоце Делчев и още какво ли не, тъй че ще видим”, разказва Петров часове преди преминаването на границата.

Паметникът на Гоце Делчев в Скопие

„Ще има доста хора, които ще пътуват за Скопие. Много хора са се почувствали засегнати от последните събития в РСМ и ще пътуват. Ще опитаме да отидем, пък какво ни очаква ще видим в събота сутринта. Тръгваме с послание Гоце Делчев да ни обединява, да живеем в мир и добросъседство, както и да си помагаме. България винаги е помагала на Македония”, заяви лидерът на ВМРО-Кюстендил.

Готовност за пътуване в Скопие изразиха и представители на патриотичната организация и граждани от Дупница, Благоевград и Перник.

На 4 февруари се навършват 151 г. от рождението на Гоце Делчев. В центъра на Скопие в църквата “Св.Спас” в каменен саркофаг са положени костите на героя. След смъртта му в с.Баница (днешна Гърция), сандъчето с тленните останки са намирали дом в Баница, Ксанти, Пловдив, София, и през 1946 год. отиват в Скопие.