Вълна от съпричастност: Югозападът в помощ на опечалена Турция

Общини, сдружения, доброволци и стотици хора от Югозапада организират различни благотворителни инициативи в помощ на пострадалите от тежкото земетресение в съседна Турция и Сирия. Сред първите отзовали се на призивите за помощ в бедстващите райони са Белица, Благоевград, Гоце Делчев, Дупница и Кресна. Още в понеделник дарителски кампании стартираха в Сатовча и Гърмен. Броят на желаещите да помогнат и изразят своята съпричастност към трагедията расте ежечасно.

 

Радослав Ревански: Не можем да се борим с природата, но с последиците от нея можем

 

Община Белица организира дарителска кампания за пострадалите в Турция. Събират се неизползвани дрехи и консумативи от първа необходимост. „Кой каквото може да даде и да бъде полезен. Сборните пунктове са в общината и кметствата“, каза за БНР  кметът Радослав Ревански. Основният пункт ще бъде в Хасково. Оттам ще бъде организиран превоз до Турция. „Виждам голяма съпричастност от всички български граждани от цялата страна. Ние не можем да се борим с природата, но с последиците от нея можем“, добави Радослав Ревански. Списък на нужните средства (НЕИЗПОЛЗВАНИ) за доставка в земетръсната зона: Ръкавици, якета, боти, шапки, детски якета и детски зимни дрехи, газови печки, препарати за почистване, дамски превръзки, варива, легла, одеяла, външни, батерии, консерви, бебешки пелени, бебешки пюрета, дъждобрани, ботуши. По населените места ще отговарят кметовете и кметски наместници ,може да се обърнете към тях.

За контакт: Община Белица – Радослав Ревански, Фатме Ходжова  – 07444 23 23.

 

Община Благоевград с подкрепа за справяне с последствията от земетресенията в Турция

 

Община Благоевград се включва в кампанията за набиране на средства за подкрепа на жертвите от смъртоносното земетресение в съседна Турция, погубило хиляди човешки животи и оставило над 10 турски града в развалини! Предвид многото запитвания за организиране на доброволци, кметът на община Благоевград Илко Стоянов проведе разговор с Нейно Превъзходителство г-жа Айлин Секизкьок, посланик на Турция у нас, декларирайки желанието на Община Благоевград да помогне в този труден за съседната ни държава момент. Поради напрегната обстановка в Турция в момента, придвижването на доброволци следва да бъде координирано и организирано само чрез отговорните за това власти.  В този момент Турция има нужда приоритетно от финансова помощ, поради което Община Благоевград публикува официалните банкови сметки на Посолството на Република Турция в София за помощ на жертвите и пострадалите от земетресението.

БАНКА: T.C. ZIRAAT BANKASI A.S. – SOFIA BRANCH

ИМЕ НА СМЕТКАТА: EMBASSY OF THE REPUBLIC OF TURKEY

СМЕТКА BGN:

IBAN: BG64TCZB93501010150300

СМЕТКА EUR:

IBAN: BG89TCZB93501410150302

SWIFT/BIC KODU: TCZBBGSF

Молим всеки да помогне с каквото може!

T.C. SofyaBüyükelçiliği/Посолството на Република Турция в София.

 

Гоце Делчев разкрива пунктове за дарения  в кметства и Социалния патронаж

 

На територията на община Гоце Делчев от днес започва дарителска кампания за събиране на помощи в подкрепа на пострадалите от земетресенията в Република Турция. Всеки, който желае да помогне може да го направи до 10 февруари /петък/ 2023 г. включително. В пунктовете ще се събират следните дарения, които са от първа необходимост на пострадалите хора: Ръкавици, якета, ботуши, боти, шапки, детски якета и детски зимни дрехи, газови печки, почистващи препарати, хигиенни материали, варива, походни легла, одеяла, външни батерии, бебешки пелени, бебешки пюрета, дъждобрани. За гр. Гоце Делчев даренията се събират в сградата на общината, в Домашен социален патронаж. За селата от общината, дарителските пунктове ще бъдат в кметствата на съответното населено място.

Дупница помага на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

 

Дарителска кампания за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия стартира Сдружение ”близо ДО ТЕБ” в Дупница. Събират се ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, отоплители на газ за външно отопление, памперси, дамски превръзки, бебешка храна, печки на въглища, палатки; столчета и маси за къмпинг, кърпи за еднократно ползване за душове, комплекти за първа помощ, вътрешно осветление за палатки с батерии, големи дюшеци и спални чували.

Временният пункт за дарения се намира на ул. „Захари Стоянов” № /до пл. „Развесената върба”/. Може да се даряват и средства, с които ще бъдат закупени и изпратени нужните вещи.

„Стартирахме кампанията в понеделник вечерта и има голям интерес. Много хора се интересуват, предимно питат къде да занесат вещите. Има и парични преводи. Това, което се събере, ще бъде предадено на други сдружения, за да стигнат нещата до нуждаещите се. Контактуваме с други сдружения, които се занимават с такива кампании, имат канал и ще закарат дарените вещи в Турция. Нашата цел е колкото може по-скоро – в рамките на 2-3 дни, да проведем кампанията, за да може хората, които се нуждаят, да получат помощта”, каза Асен Кирилов от сдружението.

Банковата сметка за парични дарения е: Сдружение „близо до ТЕБ”, IBAN: BG13FINV91501017658126.

Основание: Земетресение

 

БЧК-Кресна с апел за помощ към фирмите производители

 

Общинско дружество на БЧК и община Кресна се присъединяват към призива на Националния съвет на БЧК за оказване помощ на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Желаещите да помогнат могат да донасят нещата в Клуба на БЧК в училището от 08.02.2023 г. В момента най-неотложни са нуждите от: нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки; ново спално бельо; нови топли завивки,  хигиенни материали (за лична хигиена). Обръщаме се с молба за съпричастност и към българските фирми-производители, като ги призоваваме да подкрепят кампанията, както с изброените по-горе артикули от първа необходимост, така и според възможностите си със: семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии. Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка в лева за набиране на финансови средства в помощ на пострадалото население в Турция и Сирия:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия

 

ЮЗДП закупува медицински материали и стоки от спешна необходимост

 

Югозападното държавно предприятие изрази своята съпричастност към тежката съдба, която сполетя хиляди, засегнати от земетресението в Турция и Сирия. ” Освен съпричастност, обаче, тези хора имат нужда и от помощ за преживяването им в предстоящите тежки дни. Затова решихме да закупим най-необходимото (по данни на Националната асоциация на доброволците). Ще бъдат осигурени завивки, памперси, превързочни материали и други неща, с надеждата те да отпътуват в най-скоро време”, съобщиха от пресцентъра на ЮЗДП.

 

Българският Червен кръст с мащабна кампания и SMS на номер 1466

 

Българският Червен кръст (БЧК) започна дарителска кампания за пострадалите от земетресението в Турция. Всеки, който желае, може да подкрепи инициативата, като изпрати SMS на номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори. За подкрепа на хората от Турция, засегнати от земетресението, е открита и банкова сметка в лева, качена на сайта на Българския Червен кръст.

За пострадалите от земетресението в Турция

IBAN: BG64UNCR76301078660913

Екип за търсене и спасяване от 12 души и 5 кучета пристигнаха в  Турция. Целта е да се включат в спасителните дейности на място. Организацията има готовност да предостави и хуманитарна помощ от бедственият си резерв.

Над 5 000 са жертвите от тежкото земетресение в Турция и Сирия. Турция обяви 7-дневен траур в памет на загиналите. Броят им  не спира да расте. Неистовите усилия за спасяване на стотици затрупани под развалините хора продължават и денонощно . Хиляди хора са ранени, стотици сгради разрушени. По данни на турските власти в различни градове на страната са разрушени или увредени над 5000 сгради.

Издирвателни екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша и Румъния и др. вече са на терен в  помощ на пострадалите. ЕС изрази готовност да помогне и на Сирия, също засегната от труса.