ОбС – Благоевград, отряза БСП съветниците за създаване на комисия за контрол на ремонта на площада

 

Кметът Атанас Камбитов припомни с презентация, че общината има близо 10 млн. дълг, натрупан от неговите предшественици

Кметът Камбитов: Създайте комисия за 10 млн. лв. дългове, натрупани до 2011 г., плащаме ги от джоба си

Гергана Янчева от БСП упрекна градоначалника в назидание

 

Общинският съвет в Благоевград каза категорично „не” на искането за създаване на временна комисия за контрол на ремонта на площада в областния център на Пиринско. Докладната записка, внесена от групата съветници на БСП, бе отхвърлена с 14 гласа „против”, 12 „за” и 4 „въздържал се”. Вотът бе поименен, а резултатът дойде след остър дебат между управляващите и опозицията и прегласуване, за което настояха от Партията на зелените.

Създаване на временна комисия за обследване и контрол върху изпълнението на реконструкция на площадното, подплощадното и фонтаните, художествено осветление в централна градска част, между сградите на Общинска администрация – Благоевград, РЗИ, сградата на АУБ и хотел „Ален мак“ искаха общинските съветници Андон Тодоров, Цветозар Балабанов, Янка Шейтанска,  Милан Богдански, Антон Асиски, Гергана Янчева, Владимир Елезов, Кирил Ваклинов, Албина Анева – Томова, Цвета Рангелова, Валери Смиленов и Злата Ризова.

Общинският съвет отхвърли предложението за създаване на комисия, която да контролира ремонта на прощада

 

Те мотивираха предложението си, посочвайки, че площад „Георги Измирлиев” е емблемата на Благоевград, общественият интерес към изпълнението на проекта е голям и е нормално да има комисия, която да следи и контролира реализирането му. Управляващите пък са категорични, че искането е без аргументация.

Сред изказалите се в подкрепа на предложението бяха адвокатката Албина Анева и Андон Тодоров от Партията на зелените. Анева посочи, че такива временни комисии трябва да следят и останалите проекти в общината. „Ремонтът на площада се прави с европейски средства и европейските институции следят разходването им.Това не пречи ние също да контролираме как се работи. Никой не може да ограничи правата на Общинския съвет, най-малкото имаме право на информираност”, каза съветничката.
Андон Тодоров изрази мнението, че създаването на такава временна комисия е задължително заради огромния обществен интерес.

Докато съветниците дебатираха, работата на площада продължаваше

 

„Много от благоевградчани се интересуват от ремонта на площада, задават въпрос и затова е логично ОбС да следи отблизо ремонтните дейности. Който не подкрепи това искане, значи се страхува от нещо”, заяви Тодоров.
Голяма част от съветниците бяха на противоположното мнение. Противниците на идеята обясниха, че създаването на такава комисия ще породи съмнение, че се върши нещо нередно, което не отговаря на истината. Подобни комисии се създават само, когато има данни за нарушения, а в случая няма нищо, което да буди безпокойство сред гражданите, обясни Димитър Урдев.

Кметът Атанас Камбитов бе категоричен, че подкрепя подобно предложение, когато временната комисия касае проблемни проекти, в разрез с изискванията на управляващия орган, които подлежат на санкции.  За пример посочи проекти, реализирани преди 2011 година, за които общината е санкционирана в размер на близо 10 млн. лева. „Тези пари трябва да ги платим всички ние“, заяви Камбитов. Той допълни, че за проектите, които община Благоевград изпълнява последните шест години, няма никакви наложени финансови корекции.

„Разбирам добрите намерения. По оперативните програми има ред, по който се дава информация, и това се случва след изрично съгласие на управляващия орган. Всички реализирани проекти  по ОП след 2012 година са проверени от УО, от ОСЕС, от всички контролни органи и община Благоевград няма никакви корекции. В момента, по въпросния проект, който е част от ОПРР, община Благоевград е една от първенците в страната. На никой не е отказана каквато и да било информация. Не е проблем на всяка сесия, ние да даваме подробна информация как вървят проектите, има ли проблеми и т.н.

Площадът е символ на Благоевград и не случайно проектът е съобразен и се припокрива изцяло с художествения и архитектурен комплекс, такъв, какъвто го е направил почетният гражданин на Благоевград – арх. Баров“, заяви Атанас Камбитов.

Той наблегна и на качеството на материалите, които ще бъдат положени при ремонтните дейности. „Относно качеството, контролът е много строг. Здравите плочи, които сега се вадят от площада,  се опаковат и се предават на „Биострой“  с приемо-предавателен протокол. Направено е обследване на централна градска част и там, където има възможност, счупените плочки ще се подменят със здравите. Площадът е правен преди 30 години, а това е много време. Абсолютно всичко е амортизирано. Под плочата на площада има подземни пространства. Всичко тече, всичко е компрометирано. Относно уличните осветителни тела – тези, които се налага, ще бъдат подменени, останалите ще бъдат отремонтирани. Отново подчертавам, всичко е съобразено с архитектурното и художествено решение. На местата, по които минават товарните коли, ще бъде направено двойно укрепване“ , допълни кметът.

От екипа на градоначалника направиха мултимедийна презентация за задълженията на общината, натрупани в предишни мандати. Ценя постигнатото и от Причкапов, и от Паскалев, но общината е осъдена от Софийски апелативен съд. Моля ви, направете временна комисия, която да извърши проверка на това, заяви Камбитов.

Председателят на Общинския съвет също  не подкрепи искането на БСП за създаване на временна комисия. Радослав Тасков бе категоричен, че създаването на такава комисия е лош сигнал. „Самото искане създава впечатление, че има нещо нередно. В същото време, проектът е минал през всички комисии и по направените процедури няма от нито един компетентен орган каквито и де е било забележки. Въпросът е защо се налага тази комисия? Ако ОбС  прави такива комисии, мисля че е коректно да припомня, че се задължихме за доста дълъг период от време, да плащаме едни стари санкции по стари проекти. Защо не създадохме тогава такава комисия? Когато има реални сигнали за некачествено изпълнение, ще създадем такава комисия. В момента говорим хипотетично“, коментира Тасков. Председателят уточни, че всеки общински съветник има право да осъществява контрол по всеки проект и без създаването на нарочна комисия.

Връщате ни към проекти, изпълнявани в години, когато не сме били съветници. Какво е това назидание и размахване на пръсти?, намеси се съветничката от БСП  Гергана Янчева.

Местният парламент прие 33 докладни записки. Сред тях бяха бюджетната прогноза за периода 2019-2021 година на постъпленията от местни приходи и на разходите на местни дейности. Съветниците дадоха право на кмета на общината да издаде Запис на заповед за авансово плащане по проект „Инвестиции в подобряване качеството на образователната среда в Благоевградска професионална гимназия“, по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г, за изграждане на физкултурен салон и работилница за професионално обучение.

Общинският съвет одобри и актуализирания  списъка на общински жилищен фонд на за 2018 година.

С други решения бяха удължени с още 3 години сроковете на договорите за възлагане управлението на шефовете  на общинските дружества „Паркинги и гаражи- Благоевград” ЕООД и „Пазари” ЕООД- Благоевград.