Акции в Пирин! Спасители от три отряда свалят пострадали туристи

Пострадала туристка бе спасена край Муратово езеро. Снимка – ПСС-Банско

Планински спасители от Сандански и Благоевград в събота проведоха поредната акция за оказване на помощ на пострадал турист в Пирин. Към 10 часа постъпил сигнал от централа на ПСС към отряда за мъж с увреден глезен под Бъндеришка порта. След сформиране на отряда и достигане до пострадалия, той е бил шиниран и транспортиран със специализиран транспорт.

От отряд Благоевград в акцията се включиха Кирил Чапов, Иван Стоименов, Илиян Кашкин, Георги В.Ботев.

21-годишен мъж бе свален на ръце, след като пострада под Бъндеришка порта. Снимка – ПСС-Сандански

За оказаната помощ в специален пост в личния си профил благодари благоевградчанинът Венчо Олев. Той разказва, че в събота е станал в 5 часа с идеята да изкачи връх Синаница. Стъпил на криво, глезенът му се издул и не могъл да продължи. Успял с помощ на близък да се обади на Планинска спасителна служба. “И след няколко часа отрядите на Сандански и Благоевград дойдоха на място, шинираха ми крака, оказаха ми по най-добър начин първа помощ и цели 3 часа ме носиха надолу, за да ме свалят в Сандански! На въпроса ми на постоянна работа ли са и доволни ли са от условията им на труд те ми казаха, че правят всичко по тяхно желание на доброволен принцип. Едно огромно благодаря на всички тези хора! Дано има повече доброволци в тази страна, като тях, за да може България да върви напред!”, написа Олев.

Предния ден, 18 август, бе проведена поредната акция от отряда. След подаден сигнал към Централен денонощен пост към ПСС за пострадал мъж в района на Белемето, планинските спасители се насочват към мястото. На място се установява, че мъжът е със счупен глезен. След обработка на пострадалия той е транспортиран със специализиран транспорт. Акцията продължи над 14 часа.

14 часа е продължила акцията на спасителите от Сандански в района на Белемето

Помощ на пострадали туристи оказаха и ангелите на планината от ПСС-Банско.

На 18 август е проведена акция в района на Муратово езеро. В 16:20 ч. към ПСС е подаден сигнал за пострадала жена, която е увредила глезена си и не може да продължи. Помощ й оказват 7 спасители от отряд Банско.

На 17 август спасителите реагират на инцидент в района на алпийски ръб Стражите. Малко след 13:00ч. в ПСС – Банско е получен сигнал за пострадал 21-годишен мъж, който е бил част от голяма група. Сформиран е екип от 17 спасители от 3 отряда – Банско, Разлог и Добринище, които работят на терен. Младият мъж е с множество травми. Акцията е наземна, а на пострадалия му е осигурен възможно най-щадящ наземен транспорт.

Поради отдалечения район и неговата трудност, акцията продължава повече от 8 часа.