51% от работодателите са готови да вдигнат заплатите догодина

 

Близо 90% от фирмите обещават да раздадат коледни бонуси на работниците си, твърди БТПП

 

“Повече от половината работодатели – 51%, предвиждат увеличение на заплатите през 2017 г. 17% от хората, управляващи фирми, нямат възможност за това. А 2% от фирмите дори ще намалят заплатите на своите служители”. Това сочат резултатите от ежегодното проучване на Българската търговско-промишлена палата, обявени от председателя й Цветан Симеонов пред Нова телевизия в понеделник.

В последните месеци работодатели и банкери твърдят, че трудовият пазар у нас прегрява заради повишаването на заплатите с 10% годишно и изключително ниската безработица. Поради това те настояват за улесняване на вноса на работници от по-нискодоходни държави като Украйна, Беларус, Молдова и др.

Най-сериозен ръст на възнагражденията ще има в секторите промишленост, ИТ и телекомуникации, недвижими имоти и търговия, сочи проучването на БТПП.

Според проучването на БТПП по-голямата част от бизнеса – 79%, предвижда заплатите догодина да нараснат с до 10 на сто. “Скромно от гледна точка на работниците е повишението, което предвиждат преобладаващата част от фирмите, но това е доста добре на фона на това, че през следващата година не се очаква сериозна инфлация”, каза Симеонов. Между 10 и 20 на сто от фирмите твърдят, че имат намерение за увеличение на заплатите с до 20 на сто, а едва 1 на сто от бизнеса смята да вдигне възнагражденията на служителите си с повече от 20 на сто.

Над 38% от предприятията декларират, че имат намерение да наемат хора, а близо 6% – да уволняват. Сред секторите, в които ще се търсят кадри, са ИТ и аутсорсинг, производство на автомобилни части, производство на метални изделия, производство на оптика и компютърна техника.

Очаква се сред най-търсените професии и догодина да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Ще се търсят също сервитьори, готвачи и обслужващ персонал за нуждите на туризма, общи работници в строителството, както и международни шофьори.

68% от фирмите са заявили, че предвиждат да раздадат бонуси за Коледа, докато 20 на сто от работодателите твърдо ще оставят служителите си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат възможност.

87 на сто от фирмите предвиждат да дадат коледни бонуси в размер до 500 лв., 9 на сто – между 500 и 1000 лв., а 4 процента – над 1000 лв.