74-годишна пенсионерка от Кюстендил опакова 65 000 лв. и ги даде на мними полицаи

 

Жената грижливо опаковала парите и ги оставила на входната врата.

 

74-годишна жена от Кюстендил е дала 65 000 лева на телефонни измамници вчера, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя е подарила огромната сума пари по престъпната схема за оказване на съдействие на полицията.

Помолена по телефона за съдействие от „уж полицая“, тя събрала всички налични пари, опаковала ги и оставила в торбичка, закачена на входната врата на къщата си. Едва когато торбичката с парите била отнесена от неизвестен човек и не последвало обаждане за това, че операцията е успешна, жената се усъмнила.

По случая е започнато досъдебно производство в Районно управление „Полиция” – Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

В началото на август имаше подобен случай с рекордната сума от 28 700 евро в Царево. Тогава измамник заблуди дете, което му даде парите за “съдействие на полицията”. Вечерта обаче измамникът беше заловен.

Преди това пък млада жена даде над 60 000 лв. и злато на „ало” измамник, който малко по-късно бе заловен.

Данните на МВР показват, че независимо от постоянните предупреждения в медиите за телефонните измами за първите шест месеца на годината те са над 400.

Основният сценарий в момента е този, при който телефонни измамници се представят за полицаи, с цел предотвратяване на “престъпление”. Областите Велико Търново, Плевен и Русе са първенци по брой на групите, занимаващи се с телефонни измами.

От полицията отново напомнят, че всяко обаждане, свързано с искане на пари, е измама. Важно е да знаят гражданите, че когато полицията иска съдействие от тях, задължително се инструктират за поведението си в сградата на полицейското управление. Сигурни трябва да бъдат, че когато по телефона са им поискани пари и са ги дали, тези пари са загубени.