Кметът Вяра Церовска тропна с крак, не пуска боклука на Кюстендил, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево и Бобов дол в Перник

 

Кметът и съветниците излязоха с декларация в отговор на писмото на МОСВ, че ще предложи на МС да гласува Перник да приеме отпадъците

Депото има само една клетка, нямаме пари за втора, не може да приемем определените от МОСВ 13 731 т, отчитаме и значително замърсяване на въздуха в общината на територията, на която е депото, се казва в декларацията

Община Самоков се съгласи да приеме отпадъците от Дупница

Проблемът с битовите отпадъци в Кюстендилско е на път да взриви мира в района, след като с декларация Общински съвет – Перник отказва да пусне битовите отпадъци от общините Кюстендил, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево и Бобов дол в Перник.

Вчера стана ясно, че заместник-министърът на МОСВ Николай Кънчев е изпратил писмо до община Перник, в което се посочва, че ресорното миниcтepcтвo щe пpeдлoжи зa глacyвaнe пpoeĸт зa peшeниe нa Mиниcтepcĸия cъвeт, c ĸoeтo Регионално депо за твърди битови отпадъци – регион Перник дa пpиeмe битoвитe oтпaдъци нa общините Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново и Кюстендил, при условията на чл.42, ал.3 от Закона за управление на отпадъците.

Използването на регионалното депо ще бъде допуснато да се осъществява до въвеждането в експлоатация на регионално депо в региони Дупница и Благоевград, но не по-късно от 31.12.2019 г.

Кметът на Перник Вяра Церовска обаче реагира светкавично и свика спешна извънредна сесия на Общинския съвет и събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците за регион Перник, в което участват общините Перник, Радомир, Брезник, Трън, Земен и Ковачевци.

На извънредната сесия Общински съвет-Перник излезе с декларация, документът ще бъде адресиран до президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов.

С него управниците изразяват своето несъгласие отпадъците на Кюстендил, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново да се депонират в Перник.

„Общински съвет-Перник изразява своето несъгласие относно предвижданото приемане на решение на Министерския съвет за допускане използването на 10% от оставащия капацитет на Регионално депо за неопасни отпадъци-Перник, за обезвреждане чрез депониране отпадъци от територията на общините Кюстендил, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново.

Нашето безпокойство е свързано със следните мотиви.

Депото се експлоатира от 29.12.2015 г. и на настоящия етап е изградена само една от клетките. Община Перник не е в състояние да финансира предсрочно изграждането на втора клетка.

Определените от МОСВ количества от 13 731 тона значително надвишават оставащия капацитет на Регионално депо за неопасни отпадъци-Перник.

С решение на Регионално сдружение-Перник се допуска предварително третиране и депониране на част от промишления отпадък, генериран от предприятия на територията на област Перник, които са изчислени до проектния капацитет на клетката.

Налице са сериозни проблеми в работата на компостиращата система, което води до увеличаване на депонираните отпадъци.

Факт е значителното замърсяване на атмосферния въздух в община Перник, на територията на която е депото. Транспортирането на допълнителни количества отпадъци ще се отрази негативно върху замърсяването на атмосферния въздух и изградената инфраструктура и допълнително ще натовари подходите към депото, които в по-голямата си част преминават през населени места.

Общински съвет-Перник счита, че на територията на Югозападен регион съществуват поне две по-подходящи алтернативи от Регионално депо за неопасни отпадъци-Перник.

Всички сме единодушни, че подобно решение на Министерския съвет не е в интерес на гражданите на община Перник и е пряка намеса в правомощията на общините, вменени им в ЗМСМА.

С декларацията категорично настояваме да бъдат защитени интересите на гражданите на община Перник, като призоваваме Министерският съвет да не предприема действия по вземане на решение за допускане използването на 10% от оставащия капацитет на Регионално депо за неопасни отпадъци-Перник, генерирани извън Регионално сдружение-Перник”, се казва в декларацията.

Междувременно стана ясно, че депото в Самоков ще приеме временно битовите отпадъци на община Дупница. Това е станало факт отново след писмо от МОСВ, но до управниците в Самоков.