Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Т. (на 56 години), привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления.
Обвиняемият И.Т. живеел в къща в с. Скрът, община Петрич, в близост до която имало нива. Мъжът притежавал и нива в местността „Над воденицата“ в района на селото.
На 01.10.2021 г., след получен оперативен сигнал в Районното управление на МВР в гр. Петрич, били извършени огледи в имотите. В една от нивите били открити и иззети полусухи съцветия от кафяво-зелени тревисти растения. Те били поставени за сушене на опъната между дървета метална тел и покрити с найлон. В другата били засадени 11 растения. При условията на неотложност било извършено претърсване в обитаваната от И.Т. къща. Там били намерени и иззети ножица и електронна везна.
По случая е било образувано досъдебно производство.
Физикохимическата експертиза е установила, че представеният за изследване растителен материал по морфологични белези и химичен състав представлява коноп (марихуана), с различно съдържание на активен наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол. Установени са следи от коноп на иззетите при претърсването ножица и везна.
Общото количество на предмета на престъплението е 5 863 грама, чиято стойност възлиза на 35 178 лева. Обвиняемият И.Т. е осъждан за незаконно държане на наркотични вещества.
Предстои делото срещу него да продължи в съда.