6 кг мед от кошер вадят пчеларите в Кюстендил

Около 6 кг от кошер е добивът на пчелен мед в Кюстендил. Това каза пред Радио Фокус Тихомир Стоицов, председател на браншовия съюз „Пчела“ – Кюстендил. По думите му към момента добивът е както и през миналата година. „Тази година е на приливи и отливи, по време на дъждовете се провали акациевата паша, пчелите не можаха да я оползотворят, засушаването затрудни добива от липа. Пчелите работят, има още време за компенсации и да се отчете една, ако не добра то прилична реколта“ каза Тихомир Стоицов.

По думите му в момента тече прием на документи за подпомагане по тригодишната програма за развитие на пчеларството, одобрените вече са подписали договорите и ги изпълняват, те могат да искат възстановяване на част от вложените средства.

„По тази програми могат да бъдат закупени майки, пчелни кошери, лабораторен анализ за изследване на меда или медикаменти за борба срещу вароатозата. Има и мярка за закупуване на оборудване, сумата е разделена според броя на отглежданите пчелни семейства“, каза Тихомир Стоицов. Според него тази програма е инвестиционна и много малко пчелари успяват да се възползват от нея, защото трябва да разполагат със средства ,а след това да им бъдат възстановени част от парите.