6 къщи на атрактивен терен строят бизнесмени в Бистрица

Ивайло Михайлов и Кирил Проданов ще посрещат гости в местността Ташлъко, водеща към водопада и Самоковището

Местен бизнесмен и негов съдружник ще строят къщи за гости в дупнишкото село Бистрица. Бистричанинът Ивайло Михайлов, който има строителна фирма, и Кирил Проданов са внесли в инвестиционно предложение в РИОСВ – София, съобщават от инспекцията. Двамата предприемачи искат да построят 6 малки къщи за настаняване над селото. Къщичките ще бъдат с площ до 50 кв. м, изработени от лека сглобяема конструкция върху бетонови фундаменти с барбекю, места за сядане, места за паркиране на автомобили. Ще бъдат изградени в имот от 698 кв. м, закупен от Михайлов и Проданов, който се намира в местността Ташлъко, до паркинга и екопътеката, водеща до Бистришкия водопад и местността Самоковището.Тъй като до мястото няма водопроводна и канализационна мрежа, ще бъде изграден тръбен кладенец с дълбочина до 10 м, става ясно от инвестиционно предложение. Ще се изградят и резервоар за пожарогасене, изгребна яма за битово-фекелните води и нов електропровод за обекта. Инвеститорите искат РИОСВ да ги информира за необходимите действия, които трябва да предприемат по Закона за опазване на околната среда, и да се проведе процедурапо ОВОС, без да се извършва преценка.

Това е поредният обект за настаняване на туристи в Бистрица. „В момента селото разполага 3 работещи къщи за гости и се подготвя строителството на 3 вилни селища. Процедурите по подготовката на документите са на различен етап, като строителството на едно от вилните селища започва. Това може само да ни радва”, каза кметът на Бистрица Кирил Огненски.

Както сме писали, инвестиционният интерес към селото, намиращо се между Дупница и Рила планина, нарасна след като специалисти установиха, чепод земятав Бистрица има потенциал заоткриване на топла минерална вода. Това доведе до изкупуването на къщи и имоти, включително земеделски земи, които се преотреждат, за да може да се строи, и до увеличение на цените. От  1 лв./кв.м за земеделска земя цените стигнаха до 10-20 лв./кв.м.

Юлияна КОЛЧАКОВА