6 транспортни фирми плащали ВИП абонамент от 100 лв. на ГКПП-Кулата, шефът на Специализираната прокуратура: 100 евро струвал претоварен камион, арестувани са 23-ма митничари

 

Премиерът Бойко Борисов: Няма да ги оставим на мира 

„VIP абонамент”, за да преминеш границата безпроблемно. Такава схема действала на ГКПП-Кулата. Фирми плащали на митничарите между 50 и 100 лева месечно, за да не бъдат претегляни камионите им. Това установи спецакцията на граничния пункт. При спецакция, провела се там в сряда, бяха арестувани 23-ма души – почти всички митничари. Работещите на пункта си имали ценоразпис. Водели и черно счетоводство в таблици на схемите за подкупи. Тази услуга била само за „VIP клиентите” – шест транспортни фирми, чиито имена засега не се споменават. Митничарите имали и втора схема – еднократна такса от около 100 евро при претоварен камион, който преминавал с висока скорост през устройствата, така че да не бъде засечен, заяви Иван Гешев, шеф на Специализираната прокуратура. Третата „услуга” била излизане от страната без транзитна винетка. Това стана ясно от пресконференцията на Специалната прокуратура по повод операцията, която бе извършена. При полицейската акция са арестувани почти всички митничари на Кулата. Претърсени са над 80 адреса в няколко населени места и са иззети 63 000 лева. „На граничен пункт Кулата на ден преминават между 1000 и 1500 превозни средства. Задържани са 23 лица, митнически инспектори. Става дума за организирана престъпна група за получаване на подкупи. Тези действия уронват престижа на държавата“, отсече Гешев.  Главният секретар на МВР Младен Маринов обяви, че службите са показали отличен синхрон по време на акцията. „Това бе част от мерките, които правителството обяви като приоритет“, заяви главен комисар Маринов.

„Няма да ги оставим на мира” – с тези думи премиерът Бойко Борисов обобщи  мерките, които правителството и правоохранителните органи предприемат по отношение на борбата с контрабандата. Конкретен повод за коментара му са вчерашните арести на ГКПП-Кулата. „По темата контрабанда, по тези схеми или ще надделем, или само можем да си приказваме. Доста неща са направили колегите, полагаме огромни усилия. Всички министерства, които са въвлечени в тази дейност, засега са много активни. С цялата си мощ държавата трябва да ги застъпи всичките тези места, в които макар и рядко, но се случва”, категоричен беше министър-председателят. Заради акцията на ДАНС и ГДБОП през изминалата нощ до сутринта се е била образувала опашка от около 5 км на вход и на изход от страната, а движението е било възстановено в 3,30 часа. Рано сутринта вчера работиха по 1 кантар на Агенция „Митници“ на вход и на изход от страната и това също доведе до известно натрупване на товарни автомобили. Създадена е организация от Агенция „Митници“ да бъде обработен товарният трафик и на изход работят три кантара за товарни автомобили, а на вход – 2.