62-ма доброволци напълниха цял камион с боклук от язовир “Пчелина”

Брегът буквално е бил задръстен от обувки, джапанки, легени, бутилки…

324 чувала от 80 до 120 литра боклук бяха събрани на деветото поред почистване на брега на язовир “Пчелина”, съобщиха от пернишкия клон на Централната рибно-опазваща организация (ЦРОО). Общото количество е 20 кубика пресирана смет, равняващо се на цял камион тип “боклучарка”.

В инициативата са се включили 62-ма доброволци, 6 лодки и 11 каяка. Брегът буквално е бил задръстен от обувки, джапанки, легени, бутилки и др., съобщи Марио Антонов от пернишкия клон на ЦРОО. Половин чувал фасове събрали доброволци около намиращия се върху скалите параклис “Св. Йоан Летни”. В почистването са се включили екипи на ЦРОО-Перник и столичен каякарски клуб. Не са се отзовали риболовци от Перник, Радомир и Батановци.


След две седмици ще има нова акция, за да бъде изчистен целият бряг, обявяват от ЦРОО. В резултат на поройните дъждове през февруари и повишеното ниво на река Струма в язовира е вкаран много боклук, поясни Марио Антонов – организатор в ЦРОО. От 2016 г. за района се грижи пернишката организация на ЦРОО и брегът се почиства два пъти годишно – пролет и есен.