64 партии и 9 коалиции ще участват в изборите

Ше се гласува и с машини, и с бюлетини

Край на регистрацията за местния вот. Желание за участие в местните избори са заявили 65 партии и 9 коалиции.

Всички коалиции са регистрирани, а от 65-те партии на една е отказана регистрация,обясни в ефира на NOVA говорителят на ЦИК Росица Матева.

Причината за отказаната регистрация е липсата на подписка.

12 партии са регистрирани в момента при неприключила проверка.

„След като приключи проверката на подписката в ГРАО и се върнат резултатите, ако има такива, в които няма 2500 валидни подписа, ние ще заличим регистрацията им”, каза Матева.

На тези избори по-сложното ще е, че ще трябва да се гласува и с машини, и с бюлетини.

„В секциите с над 300 избиратели, те не трябва да се притесняват. Избирателите вече не изпитват притеснение да гласуват с машини”, каза Матева.

Тя обясни още, че когато е сключван договора с компанията, която е произвела машините, не са били предвидени тогава местните избори, затова сега софтуерът трябва да бъде доработен.

„Когато е сключен договорът, е предвидено гласуването с този софтуер да бъде за избори за народни представители, Европейски парламент, президент и вицепрезидент. За това е необходимо да бъде доработен, тъй като ще се гласува в повечето случаи с три бюлетини, само в София, в някои населени места, кметства – с четири, за да могат така да се визуализират бюлетините на екрана, че да бъде удобно на избирателите да избират в кой от тези три или четири вида избори желаят да гласуват, ако не желаят да пропуснат сами този избор и да се отпечатват съответно вече машините бюлетини”, каза Матева.

Промените в софтуера все още не са готови. Предстои да бъде обявена обществена поръчка.