644 певци и танцьори идват „На мегдано у Драгичево“

 

644 певци и танцьори ще изпъстрят село Драгичево на първия фолклорен фестивал „На мегдано у Драгичево“. Мащабната проява се организира от местното читалище, кметство село Драгичево и с подкрепата на община Перник.

Събитието ще се проведе на 17 юни (събота), на открита сцена в двора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с начален час 9,00.

Фестивалът няма конкурсен характер и възрастови ограничения за участниците. Неговата цел е съхраняване на народните обичаи

„В празничната програма ще се включат 44 формации. Участниците ще бъдат от 4 области – Търговище, Благоевград, София и Перник, 9 общини – Попово, Брезник, Струмяни, Земен, Радомир, София-град, Самоков, Перник и Трън. Ще има представители на народни читалища, основни и средни училища, детски градини, пенсионерски клубове, на сдружения и индивидуални изпълнители“, сподели кметът на населеното място Виктор Викторов и отправи покана към перничани и гостите на града да станат част от празника.

В програмата като специални гости ще се включи ансамбълът за изворен фолклор “Капанци” при НЧ “Искра 1893” – Паламарца, община Попово, област Търговище. В рамките на празничния ден ще се проведе и изложба базар с участието на клуб “Капанка”. Те ще представят традиционни ястия, изделия от дърво и сувенири.