69 пожара през миналия отоплителен сезон в Пернишко

Най-уязвими възрастните хора и децата

Възникналите пожари в област Перник за периода от 01.10.2020 г. до 01.04.2021 г., причините за които могат да бъдат свързани с есенно-зимния отоплителен сезон (неправилна експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди и строителна неизправност – необезопасен комин) са 69 на брой. Те са предимно в жилищни сгради, където са причинили много материални щети.

От анализа на възникналите пожари през последните години Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Перник прави извод, че най-уязвимите групи от населението са възрастните хора, особено над 70 години, трудноподвижни и самотноживеещи, както и малките деца.

За намаляване броя на пожарите, причинени от неправилното използване на отоплителни, нагревателни уреди и ел. инсталации РДПБЗН-Перник ще предоставя на населението разработена от ГДПБЗН-МВР брошура „Пожаробезопасна кухня, отопление и ел. инсталация“. При осъществяване на контрол, ще използват възможността за провеждане на информационно-разяснителна дейност в проверяваните обекти.