7 месеца затвор за мъж, пребил жестоко куче

Мъж получи 7 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за жесток побой на куче. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата на Република България.

Подсъдимият мъж с инициали А. К. и свидетелят Д. били в приятелски отношения. Подсъдимият знаел, че Д. притежавал и полагал грижи за куче – черно-кафяво на цвят, от мъжки пол, което по данни на собственика го било ухапало по крака и дясната ръка. Знаейки за това ухапване, А. К. решил да откара кучето далеч от дома на Д. и да му причини телесни увреждания.

В изпълнение на тези свои намерения, на 04.07.2017 г. около 14,00 часа, А. К. отишъл със собствения си лек автомобил до дома на Д., качил кучето в превозното средство и го откарал в жк „Връбница 1” в гр. София. След като го свалил от автомобила в тревната площ между блок 509 на жк „Връбница 1” и гробищен парк „Бакърена фабрика“, А. К. завързал устата на кучето с хартиено тиксо, сложил го в бял сезалов чувал на земята, след което му нанесъл удари с алуминиев профил в областта на главата и стоварил голям камък върху главата на кучето.

Вследствие на нанесените от него удари на кучето била причинена тежка фрактура в областта на черепа, оток и кръвонасядания в областта на главата и назалните кости, кръвоизливи в двете очи и двете ноздри, както и трайно увреждане на дясното око и орбиталните кости, наложило оперативна намеса – енуклеация (отстраняване на очната ябълка). След нанасянето на ударите обвиняемият преместил завързаното с тиксо куче, заедно с чувала, навътре в тревните площи между блок 509 и гробищен парк „Бакърена фабрика“ и го изоставил там, след което се отдалечил от местопрестъплението.

Действията на подсъдимия били възприети от свидетеля очевидец П., който незабавно сигнализирал на тел. 112. По случая било образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийската районна прокуратура. В хода на разследването на А. К. е повдигнато обвинение по чл. 325 б, ал. 2, т. 2, пр. 2 и т. 3, пр. 1 във вр. с ал. 1, пр. 2 и пр. 3 от НК. Делото е внесено в съда, ведно с изготвен обвинителен акт срещу Караминков за описаното по-горе деяние.

В хода на съдебното производство е постигнато споразумение за решаване на делото, което е одобрено с определение на СРС. Съгласно постигнатото съгласие, на подс. Минков е наложено наказание “лишаване от свобода” за срок от 7 месеца, изпълнението на което е отложено за три години.