7 достойни жени получиха награди в Самоков

Грамоти за борбата си с Ковид-19 на първа линия получиха д-р Красимира Ковачка и д-р Ивалина Трендафилова

На церемония в художествена галерия “Проф. Васил Захариев” седем жени бяха удостоени с грамоти за приноса си за развитието на Самоков. Четири жени получиха грамоти по случай 150-годишния юбилей на женското движение в Самоков.

Поздрав към жените отправи кметът Владимир Георгиев. Той подчерта, че дамите достойно заемат своето място в обществото и тяхното значение в обществения, политическия, културния живот вече има ключова роля.

В година на пандемия, когато човешкото здраве бе във фокуса на целия ни обществен и политически живот, хората с белите престилки се превърнаха в нашите ангели в бяло. Героите, които неуморно, денонощно спасяваха животи. Тази година ни научи на много и ни даде възможност да преоценим приоритетите си. Именно в тази година на изпитания лекарите застанаха достойно и самоотвержено между нас и болестта. Първите две грамоти, които връчи кметът на общината Владимир Георгиев, бяха за две дами, които застанаха начело на екипите си в битката с болестта. Д-р Красимира Ковачка, като управител на МБАЛ-Самоков, съумя да предостави на самоковци най-доброто лечение срещу пандемията.

Д-р Ивалина Трендафилова – началник на ЦСМП-Самоков, и екипът й се отзоваваха на всеки един сигнал, с риск от заразяване и лице в лице с болестта от самото начало на извънредното положение. Другите две удостоени жени са спортисти. Маргарита Маринкова, въпреки младостта си, тя успя да направи баскетболния отбор на „Рилски спортист” – момичета, седем пъти национални шампиони. Тя стана треньор на националния отбор на момичетата, но това, което е малко известно, тя е и помощник-треньор на българския национален отбор за мъже в инвалидни колички. Пенка Вълчева е скиор ветеран, която е прекарала над 50 години от живота си на ски. Тя е със заслуги за развитието на ските в Самоков, с много купи и отличия, а в момента е и скиор ветеран. Грамота получи и една жена, която е извор на енергия и инициативи. Зорница Матина е председател на пенсионерския клуб в Четвърти квартал, където развива изключително голяма обществена дейност. Последните две грамоти получиха Гиргина Рангочева и Евгения Попова. И двете са активисти на женското движение в Самоков. Рангочева също е част от инициативния комитет за удостояване на жени със заслуги към обществото. До момента са наградени близо 150 жени. Самото мероприятие се провежда вече повече от 10 години.

По случай 150-годишния юбилей на женското движение в Самоков Евгения Попова удостои с грамоти четири активисти на движението. Христина Янева е най-дългогодишният ръководител на женското движение в Самоков, тя е и първият учител от Самоков, удостоен със званието „Заслужил учител”. Втората грамота бе за Елена Каменова – първата и единствена жена, кмет на Самоков. Другите две грамоти бяха за общественичките и най-активни деятели на женското движение, ръководители на дружествата в Трети и Четвърти квартал – Елена Шехтанова и Катя Дамянова. За прекрасното настроение и стил на церемонията се погрижиха музикантите Ангелина Манчева – цигулка, Лора Карапанчева – арфа, и Давид Карапанчев – гайда и кахон.