7 от 10 преболедували COVID-19 остават с дълготрайни последици

Седем от 10 души, хоспитализирани за COVID-19, не са се възстановили напълно пет месеца след изписването, според ново проучване във Великобритания, където властите считат за необходимо допълнително да проучат „удължения COVID“ за подобряване на грижите за пациентите, съобщава Си Ен Ен.

Оцелелите от коронавируса продължават да изпитват притеснения относно психическото и физическото си здраве. Всеки пети човек е развил ново увреждане и подобен брой не работят или трябва да сменят работата си заради здравето си, сочат заключенията на британски изследователи.

Хората, които най-вероятно са имали продължителни симптоми, са бели жени, които са развили тежки случаи на COVID-19. Те също имат поне две състояния, които ги излагат на по-висок риск от сериозни заболявания, като диабет, астма или сърдечни заболявания.

“Ясно е също така, че онези, които са се нуждаели от механична вентилация и са били приети в реанимация, се възстановяват по-дълго”, каза тя, като отбеляза, че голяма част от разнообразието от постоянни проблеми се обяснява с тежестта на заболяването. Това показва, че има други основни причини, заяви Рейчъл Евънс в изявление. Евънс е доцент в Университета в Лестър и консултант по въпросите на дишането в болниците в Лестър.

Националното проучване във Великобритания разглежда 1077 души. Всички са изписани от болници между март и ноември 2020 г. Сред тях 67% са мъже и 36% са жени. Освен това 50% са имали поне две състояния, които ги излагат на риск от развитие на сериозно заболяване.

5 месеца по-късно повече от 90% са имали поне един персистиращ симптом

Когато участниците са проследени пет месеца по-късно, само 29% казват, че се чувстват напълно възстановени. Повече от 90% от хората са имали поне един персистиращ симптом и най-често са имали девет продължаващи симптома.

10-те най-чести симптома са мускулна болка, умора, физическо забавяне, нарушено качество на съня, болка или подуване на ставите, слабост на крайниците, задух, краткосрочна загуба на паметта и проблеми с мисленето с яснота, според проучването, което не е рецензирано.

Психичното здраве също е засегнато. Повече от 25% от хората са имали клинични симптоми на тревожност или депресия, а 12% са имали симптоми на посттравматично стресово разстройство.

Пет месеца след изписването пациентите с най-тежки симптоми са имали по-високи нива на протеин, наречен С-реактивен протеин. Този протеин е свързан с възпаление в тялото, обясни Луиз Уейн. Уейн е директор на изследванията на дишането в Университета в Лестър и участник в изследването.

“От предишни проучвания е известно, че системното възпаление е свързано с лошо възстановяване от болести в целия спектър от заболявания”, каза Уейн.

Участниците в проучването ще бъдат оценени отново на 12 месеца, за да се съберат повече данни за дългосрочното въздействие на COVID-19. / БГНЕС