70-годишният Георги Михайлов сготви рекордните 12 казана курбан за събора в Говедарци

 

1 тон и 200 литра курбан бе разлят на храмовия празник в самоковското село Говедарци по време на събора.

По стара традиция 70-годишният Георги Михайлов от Говедарци сготви 12 казана по 100 литра от овче и телешко месо. Вече три десетилетия – от 1987 г. до днес, заедно с екип от верни помощници бай Георги приготвя вкусната чорба за домакини и гости на събора. Върху огромни огньове курбанът вря около 5 часа.

За здраве в църквата се помолиха стотици хора от селото и гости. По традиция съборът се проведе пред манастира „Св. Троица“, където е и известното изворче Аязмото. „Това е свято място”, казват местните хора и допълват, че изцеление получават най-вече онези нуждаещи се, които са дошли с искрена вяра.

Празникът започна с тържествена света литургия в църквата. Предишния ден бе отслужена тържествената вечерня от отец Йордан Мечкаров, който е и председател на църковното настоятелство. Отец Мечкаров вчера отслужи света литургия в черквата заедно с Радка Зарева и Цвета Ненкова от черковния хор и присъстващите миряни. Отец Мечкаров посрещаше всички на входа и им пожелаваше здраве. След курбана всички се отправиха и веселиха на площада в селото.

Празничната програма започна с изпълнения на женска певческа група при читалище „Христо Ботев-1928” в Говедарци. Много читалищни изяви от НЧ “Христо Ботев“ бе организирала секретарката Спаска Костова на тържеството. Участие взеха още танцов състав „Рилска магия“ с ръководител Стоян Димитров и мъжката певческа група към НЧ „Христо Ботев“-Говедарци. Програмата продължи до късните часове с оркестър “Благоевград”; ДФА “Рила” – гр.Самоков, с. Беласица, община Петрич, и завърши с концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. В голямо настроение млади и стари до късно играха хора и часове наред не се пускаха.