70-годишна сграда, приютила две читалища, се сдоби с нов покрив в Жабокрът

  • Нужно е измазване отвън, прозорците и дюшемето са за смяна, казва Милена Стоименова

С нов покрив е сградата, в която се помещават читалищата “Съгласие” и “Пробуда” в кюстендилското село Жабокрът. Само за две седмици той бе напълно обновен благодарение на община Кюстендил. Освен покрива бяха облицовани и двете тераси, както и сцената. Боядисани и освежени са стените.

„Постигнахме това с финансовата подкрепа на общината, която изпрати и бригада. Също така благодарение на хубавото време ремонтните дейности приключиха бързо”, информира председателят на културната институция Милена Стоименова, която е на този пост от 2013 г.

“Самата сграда е на близо 70 години и е с площ от близо 400 кв. През 1950 година е започнало изграждането й и е продължило 6- 7 години, като в построяването са се включили местните жители с доброволен труд. Читалището се помещава тук от самото му създаване 2007 г., като за начало ползва една стая. Старият председател е започнал преди години ремонт малко по малко, за да има къде да се събират и репетират самодейците от мъжката и женската група. Опитваме се да облагородяваме сградата и помещенията, но е много трудно. Бях подала няколко докладни до община Кюстендил още през 2019 г. и им благодаря за това, че към момента сградата вече има покрив, който не тече, а сцената е боядисана и освежена. Освен огромната помощ от общината можем да се похвалим и с две напълно нови врати. Старите дървени, които бяха пред разпад, заменихме с пари от субсидиите на читалището за около 2000 лв. с нова дограма. Наехме фирма, която ги смени, и сега се радваме на нова предна и задна врата”, споделя Милена Стоименова и доуточнява, че заради пандемията и това, че самодейните състави не са ходили по фестивали, са оползотворили част от парите, заделени за участия, в нови врати.

“Разбира се, работим по сградата, направиха се много подобрения, но има още какво да се желае. Нужно е измазване на фасадата, а нашето желание е традиционният Празник на зелника, ако всичко покрай ковида се разреши да го проведем в двора на 25 април, стените да са в обновен вид. Терасите отгоре са направени, но отдолу мазилката пада. Прозорците също са в много окаяно състояние. Имаме нужда и от смяна на дюшемето в залата, което е изкъртено. Вече пуснах нова докладна до община Кюстендил именно за измазването на сградата отвън, ремонта на прозорците, дюшемето и много се надявам да се случи и това. Готови сме и с логото на читалището, но когато позволи времето, ще го поставим. Няма как и да не се похваля, че спечелихме проект “Озеленяване и облагородяване на читалищния парк” на стойност 2000 лева, който започваме от тази седмица да го реализираме, като парите ще бъдат използвани за възстановяване на изпочупената беседка и детска пързалка, както и за закупуването на косачка”, каза още председателят на читалище “Съгласие”.

В дейността си двете читалища в селото развиват различни дейности и успехите им са значими. Читалище „Пробуда“ се слави с кукерската си група.

Читалище „Съгласие“ има мъжка фолклорна певческа група „Струмски напеви” и женска фолклорна група „Славей“.

Краси Ценкова