70% от интензивните легла в Северен Централен регион са заети

Кадър:БНТ

COVID-19 пренатовари болниците в централната северна част на страната и бързо запълва капацитета им. 70 на сто от интензивните легла в този регион са заети. Прогнозата е, че след 5 дни ще се влезе в най-високата – четвърта степен на разпространение и тогава над 80 процента от интензивните легла ще са пълни.
В Северен централен регион попадат областите Силистра, Русе, Велико Търново и Габрово. Към този момент в болниците в Русе има 160 свободни легла, 10 от тях са интензивни, но приемат пациенти от Разград и Силистра, което допълнително натоварва системата в областта.
Въпреки това нито един пациент няма да бъде върнат, казват от ръководството на болница “Канев”. В момента там се лекуват 96 пациенти с ковид, а 16 са на интензивно лечение.
В областната болница в Габрово в момента се лекуват 58 души, 6 от тях са деца, 6 са и разкритите интензивни легла към момента, две са заети.
В област Велико Търново се очаква в ранния следобед днес да заседава Областният кризисен щаб за мерките, които ще бъдат предприети.
В областта са разкрити 18 интензивни легла и почти 90 процента от тях са заети.
В областната болница на Велико Търново са заети 6 от разкритите интензивни легла за лечение на ковид пациенти.
“В областта имаме 18 разкрити интензивни легла, ако има превеждане на болни, след подобряване на състоянието или след летален завършек на заболяването, болните останат по-малко, значи ли, че минаваме в зелена зона, тъй като ще имаме по-малка заетост на интензивните легла. Когато запълнеността стане на всички тези интензивни легла, тогава сме изтървали епидемичния процес”, заяви д-р Стефан Филев – директор МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново.
Според плана на правителството при настъпване на четвъртия етап от разпространението на ковид при над 70 процента заетост на интензивните легла в болниците се предвижда учениците от 5-и до 12-и клас да учат на ротационен принцип, заведенията и търговските обекти да работят при 50% от капацитета си и с намалено работно време до 22 часа./БНТ