71-год. Г. Михайлов 6 ч. вари рекордните 12 казана курбан за събора в Говедарци, кметът Шуманов с гаф – забрави името на Гуна Иванова

Георги Михайлов

Управниците от Самоков идват само по празници да хапнат и да пийнат, какво направиха за селото, та казват, че е хубаво, чудеха се стотиците на празника

71-годишният Георги Михайлов от Говедарци сготви 12 казана по 100 литра от овче месо за събора в самоковското село. Празникът не мина и без гафове.

„Кметът на Говедарци Георги Шуманов се изложи пред стотици хора. Качи се на сцената и забрави името на поканената от него певица – Гуна Инанова, и се наложи да му подсказват как се казва”, коментираха местните хора. „А… сега добър вечер и от мен, официално. Благодаря на всички, че дойдохте и уважихте нашия празник, защото един събор на едно село без хора не е събор.

Виждам, че има много гости, които обичат нашето село и вече го харесват, а… искам  тук да пожелая на всички добро прекарване на нашия празник, бъдете всички живи и здрави, да се събираме всяка година все така и все да сме толкова много. Благодаря и дано си изкараме приятно с госпожа……….забравих й името“, беше речта на кмета на с. Говедарци Георги Шуманов.

Малко по-късно му подсказаха името на известната българска певица Гуна Иванова, която беше поканена да пее. „Срам за жителите на Говедарци, че ги управлява цял мандат кмет като Георги Шуманов”, бяха други коментари на местните. Хората се възмутиха и на управниците от Самоков, които дойдоха на курбана – кмета Владимир Герогиев, заместниците му Кленова и Сайменов, ОбС шефката Силвия Стойчева.

“Всяка година се събираме на този площад, за да видим нашите прекрасни деца, за да се порадваме на нашите приятели, съученици, а пък нашите баби да си припомнят ония прекрасни дни долу пред аязмото, което е причината и в основата на този прекрасен празник. Няма по-хубаво село от Говедарци и едва ли някой тук ще оспори това. Говедарци е нещо, което всеки носи завинаги в сърцето си, и то не може да бъде сравнено с нищо друго, то просто остава завинаги и незабравимо“, каза председателката на ОбС-Самоков Силвия Стойчева. Речта на Стойчева обаче възмути хората: „Стойчева се явява в селото само на избори и празници. Преди изборите ще я попитаме какво направи лично тя за родното си село. Цял живот е председател на социалистите на партийната структура в община Самоков, с години е и председател на Общинския съвет. С какви очи застана пред нас, хората, какво допринесе тя за това село. „Няма по- хубаво село”, каза тя. Да, наистина няма такова село, потънало в мръсотия, без канализация, без пречиствателна станция, без инфраструктура. Стойчева барабар с кметовете идват в селото единствено на празници и преди избори да пийнат да си похапнат и си отиват“, възмутено коментираха местните.

Вече три десетилетия – от 1987 г. до днес, заедно с екип от верни помощници Георги Михайлов приготвя вкусната чорба за домакини и гости на събора. Върху огромни огньове курбанът вря около 6 часа. Първи помощници по приготвянето на курбана  бяха Илиян Попов, Валентин Вучов, Емил Ганев, Георги Джоргов, Христо Стаменов, Елена Шуманова, Вера Джамбазка, Галя Попова, Радка Стаменова, Даниел Попов. За здраве в църквата се помолиха стотици хора от селото и гости. По традиция съборът се проведе пред манастира „Св. Троица“, където е и известното изворче Аязмото. „Това е свято място”, казват местните хора и допълват, че изцеление получават най-вече онези нуждаещи се, които са дошли с искрена вяра.

В храма „Св. Троица” първи свещички заплиха екскметът на с. Говедарци Бойчо Шуманов и съпругата му Теменужка. Той се помоли за здраве. „Нека Светият дух да влезе в душите на хората, да изхвърли нечистите помисли като злоба, завист. Нека да има благоугодие в хората, да служим на Бог и на хората честно. Нека да изберем и разграничим на кого да служим – на доброто или на злото“, сподели Бойчо Шуманов.

Специално за празника дойде и собственикът на „Локомотив” (Пловдив) Христо Крушарски, който е родом от Говедарци. „На жителите на селото пожелавам това, което винаги съм го пожелавал – да се обединят и да се намери истинският обединител, а това трябва да бъде кмет на селото. Настоящият кмет според мен не успя да обедини тук хората. Нека хората да мислят за доброто бъдеще на селото в една посока. В противен случай селото се затрива, а от това мен страшно ме боли. Тук съм израснал, тук съм получил основата и искам да виждам много деца, млади хора и да кипи живот. А сега ми се вижда пустош. Аз имам много идеи за това село и се надявам скоро време да се  реализират“, сподели Христо Крушарски.

Празникът започна с тържествена света литургия в църквата. Предишния ден бе отслужена тържествената вечерня от отец Йордан Мечкаров, който е и председател на църковното настоятелство. Отец Мечкаров отслужи света литургия в черквата заедно с Радка Зарева и Цвета Ненкова от черковния хор и присъстващите миряни.

Празничната програма на площада започна с изпълнения на детско-юношеския танцов състав „Рилска магия“ с ръководител Стоян Димитров. Децата от ЦДГ „Незабравка“ също взеха участие. Талантливата Анна Вучова от Говедарци, която е само на 6 години, изпълни песента „Самодива”. Мечтата й е един ден да стане известна певица. Тя, освен че пее прекрасно, умее да играе и народни хора.

Много читалищни изяви от НЧ “Христо Ботев-1928“ бе организирала секретарката Спаска Костова на тържеството.  Женска певческа група при читалището се изяви с четири народни песни. Бяха наградени с грамоти деца от селото за изключителни спортни постижения като Иван Стаменов, който е републикански шампион на България по бокс за младежи в категория до 81 кг, Георги Бързанов, също републикански шампион по ски алпийски дисциплини, завоювал множество призови места. Пред стотиците гости на сцената се изяви и народният певец от Говедарци Валентин Андреев, който с автентичните си песни и божествения глас разлюля не само Рила планина, а и сърцата на всички присъстващи. Хората силно го аплодираха на крака за най-успешния мъжки глас, след това в дует с Анна Вучова изпълниха песента „Рилско цвете“, като  напълниха сърцата на хората. Андреев има няколко музикални албума, включващи различни песни. Програмата продължи до късните часове с певческа група от Беласица – община Петрич, и завърши с концерт на Гуна Иванова и нейните внучки Ива и Велислава. В голямо настроение млади и стари до късно играха хора и часове наред не се пускаха от хорото.