8 вида пластмасови изделия забраняват в целия Европейски съюз от 3 юли

Еколог: Забраната на пластмасови изделия в България ще се забави

8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба се забраняват в целия Европейски съюз от 3 юли. До тази дата европейската директива от 2019 година трябва да бъде приложена в националното законодателство на страните членки. Забраната обхваща чаши, чинии, сламки, бъркалки, клечки за уши, както и дръжките за балони.

България все още се бави с въвеждането на промяната.

Според еколога Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие във Варна това забавяне се дължи най-вече на бездействието на държавните институции.

“Тази забрана със сигурност няма да бъде въведена у нас на 3 юли, а доста по-късно. Дълго време държавните институции не предприемаха необходимите стъпки за транспонирането на директивата в родното законодателство, а сега като влязохме във “въртележката” на изборите, процесът ще се забави още повече. В момента сламките, ножчетата и виличките са последна грижа на нашите политици”, каза Илиев.

Според него за разлика от политиците обществото се подготвя за тази промяна.

“Благодарение на кампаниите, организирани от активисти и различни НПО-та, темата за вредите от пластмасовите изделия за еднократна употреба е на дневен ред сред българското общество. Хората осъзнават необходимостта от ограничаване на пластмасата. Има обаче и такива, които си харесват пластмасовите чашки и чинии”, поясни екологът.

“В много заведения се използват масово прибори за еднократна употреба, особено след настъпването на пандемията. И тук мисля, че ще възникне голям конфликт с регионалните здравни инспекции. Защото освен чинии и чаши, дезинфектантите и маските също оказват негативно влияние върху околната среда”, каза още Илиян Илиев.

Той е на мнение, че бизнесът ще се съобрази с мярката, когато тя бъде въведена.

Въпреки че ще се забави във времето, рано или късно България ще трябва да направи тази крачка напред, смята Илиян Илиев./БНР