8 души са изписани от Ковид-отделението в Кюстендил, двама са в тежко състояние

Д-р Александър Величков

Д-р Ал. Величков: Заради протестите очакваме повече заболели

Общо 8 лица са изписани от Ковид-отделението на болницата в Кюстендил от петък до неделя. След престоя си те вече са без симптоми и са в общо добро състояние. Това информира директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ д-р Александър Величков.

“В петък изписахме 5-има души, а в неделния ден 3-ма. На лечение при нас остават 3 жени и 3-ма мъже. На двама от пациентите състоянието им е крайно тежко. Останалите са в средно тежко и задоволително. Наблюдава се, че в последните дни намалява потокът от хора, които идват с различни оплаквания, най-вече висока температура, в Спешния център. Разбира се, това по никакъв начин не трябва да ни успокоява. Редуват се дни с много лица, потърсили лекарска помощ, с дни с по-малък брой. При установяване на коронавирус по-тежките случаи приемаме в отделението. Тези с положителна проба, но без симптоми, остават у дома под карантина”, коментира ситуацията към момента в Ковид-отделението д-р Величков.

По негови думи събиране на група хора на едно място, било то сватба, кръщене, рожден ден и друга масова проява, е предпоставка за увеличаване броя на лицата с коронавирус. Д-р Величков изрази опасение, че след няколкодневните протести, където хората са в голяма близост, едни с маски, други не, очаква също повишаване на заболелите.

За последните 3 дни в област Кюстендил са установени 29 лица, както и 1 починал. В петък сутринта жертва на коронавируса е станал 64-годишен мъж от Дупница, който е бил със състояние след спленектомия. Това е първата жертва за града и общината от началото на пандемията. Новозаразени има в общините Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Сапарева баня.