8 паралелки в Кюстендил, Дупница и Сапарева баня учат онлайн

Министър Денков: Област Кюстендил на второ място по най-много карантинирани ученици

8 паралелки – по една в Кюстендил и Сапарева баня и 6 в община Дупница, учат онлайн заради заболели ученици. Под карантина са и 8 учители и от персонала по училищата – заради тях няма преминали в електронна среда на обучение паралелки. Това каза за националното радио началникът на РУО Мая Стойчева. Най-много новозаболели ученици има в Дупница. До 26 септември под карантина са 26 ученици, паралелка осмокласници в Гимназията по облекло и стопанско управление, заради заболяла съученичка. В Дупница има и поставени под карантина две групи от 5-годишни деца, които са на целодневна предучилищна подготовка, които също ще се обучават онлайн по адаптирана за тази възраст схема и система. Д-р Златко Величков, директор на РЗИ в Кюстендил, заяви: “Има бум в една детска градина в Дупница и в Кюстендил мисля, че има една”.

Карантинираните ученици като цяло в България са 0,44%, а при учителите процентът е 0,71 към 20 септември. Покачване има, но то все още е плавно, съобщи министърът на образованието Николай Денков.
Най-много ученици в карантина са във Велико Търново – 1,12 процента, в Кюстендил – 0,83 процента и в Шумен – 0,77 процента. “Отново повтарям, че как ще се развият тези проценти, зависи само от две неща: как се спазват мерките извън училище, но и как се спазват мерките вътре в училище”, каза образователният министър. “Ако се носят маски, ако се спазва дистанция, ако се пазят взаимно, тогава ще имаме преминаване през ниска вълна, която може да бъде по-дълга, но няма да имаме сериозни проблеми с претоварване на болничната система. Ако не се спазват мерките, предполагам локално, там, където не се спазват, ще има проблеми и ще трябва да затваряме училища. Няма друга практика, която да е показала, че нещо друго може да помогне”, заяви министър Денков.

Той съобщи, че в момента около 32 процента са ваксинираните учители, включително с “първа игла”. Последната информация е, че има и 2,3 процента ваксинирани ученици, включително и с “първа игла”.

Министър Денков каза, че това е ситуацията в момента и няма нищо успокоително, защото и математическите модели, и епидемиолозите предупреждават, че най-трудни ще бъдат периодите около средата на октомври и ние се подготвяме за този момент.

Към 1 октомври ще се събере информация и за ваксинацията в университетите.