80 души са потърсили помощ от Доброволческия клуб в Кюстендил

Търсеха ни притеснени и уплашени пенсионери, отзовахме се на всеки сигнал, каза председателят на читалище „Братство“ Иван Андонов

80 души са потърсили съдействие от новия Доброволчески клуб в Кюстендил. Припомняме, в началото на ноември екипът на читалище „Братство 1869” заедно с доброволци от Сдружение „Младежки общински съвет – Кюстендил” и Сдружение „Гражданска мрежа – Кюстендил” откриха Доброволчески клуб в културната институция. Целта му бе да работи в помощ на всеки човек на територията на общината, било то възрастен, под карантина или в беда. Помощта на доброволците се състоеше в пазаруване и доставяне на хранителни продукти, лекарства и други стоки от първа необходимост.

Два месеца по-късно потърсихме председателя на читалище „Братство 1869” Иван Андонов, който е сред учредителите на Доброволческия клуб, да коментира какво е свършено за това време.

“До момента имаме близо 80 сигнала от хора в общината, които главно се нуждаят от доставка на хранителни продукти и лекарства. Особено в началото, когато обявихме за сформирането на този доброволчески клуб преди два месеца, имахме доста обаждания от наши съграждани, като нуждаещите се от помощта ни са хора от третата възраст, предимно пенсионери или трудноподвижни, на които близките им са извън града или извън страната. На всеки сигнал сме откликнали и всеки е получил това, от което е имал нужда. В началото, когато и случаите на Ковид- 19 се увеличаваха всеки ден, имахме обаждания от хора притеснени и уплашени само да питат, ако са болни, какво да правят, как да реагират, какво да предприемат. И към момента имаме по някое и друго обаждане, но не е толкова много като в началото. Ние сме на разположение и готови да се отзовем, всеки, нуждаещ се от храна или лекарства, да му бъдат доставени”, каза Иван Андонов.

По негови думи в началото готовност да помагат са имали 10 човека, след което са му са се обадили още 5 души и така 15 доброволци са били на разположение да помагат. “Имаше още доста наши съграждани, които ми се обадиха и изявиха желание за помощ, за което има благодаря, но не ги записахме, тъй като не бе толкова голям обемът на работа и с първите 15 доброволци се справяхме. С желаещите държим връзка и при нужда ни увериха, че ще откликнат. Радвам се, че помогнахме на немалък брой хора и ще продължим да го правим”, допълни още Андонов.

Той бе категоричен, че при първа възможност ще се ваксинира и се надява всеки да стори това. “Нека хората да не се притесняват, а да се ваксинират по най-бързия начин, когато дойде тази възможност, защото това е една крачка, която трябва да предприемем всичките, за да може наистина обществото да оцелее”, коментира Иван Андонов.

Припомняме, че всеки, който има нужда от подобна подкрепа, може да се обади на телефона на читалището 078/ 52 63 95, GSM: 0887 65 10 34, както и да пише на e-mail:  chitalishte@bratstvokn.org”.

Краси Ценкова