80 сноубордисти от 20 държави стартираха на Световната купа в Банско

„Горда съм, че България се утвърди като успешен домакин на световни и европейски купи от календара на ФИС. Домакинството на предстоящата Световна купа по сноуборд носи престиж на страната ни и е доказателство за доверието към България като успешен организатор на големи спортни събития“, заяви министърът на младежта и спорта Весела Лечева при откриването на Световната купа по сноуборд в Банско. За трети път зимният ни курорт бе домакин на престижното състезание от календара на световната федерация. На официална церемония, на която присъстваха министърът на спорта Весела Лечева, зам.-председателят на БФСки Георги Бобев и изпълнителният директор на Юлен АД – фирмата концесионер на ски зоната Мая Христоскова, кметът Иван Кадев откри Световното първенство по сноуборд Банско 2023. С досегашната си работа по подготовка и провеждане на състезания на най-високо ниво, Банско заслужи доверието на Световната федерация по ски за домакинството на световната надпревара в паралелните състезания по сноуборд и тази година.

Въпреки невъзможно трудните условия, организаторите успяха да подготвят трасето за състезанията и в продължение на два дни – 21 и 22 януари, на пистата се съревноваваха над 80 сноубордисти от 20 държави. България бе представена от 6 състезатели. През шестнайсетте години, през които по пистите на Тодорка е имало световни състезания, над 700 млн. зрители са видели прекрасните условия за зимни спортове в Пирин. Чрез телевизионните екрани, Банско и България отново ще бъдат в домовете на милиони любители на зимните спортове.

А зрителите, които безплатно можеха да гледат състезанията от трибуната на Бъндеришка полена, успяха да видят и най-голямото българско знаме.