Представен през януари 2021 г., седанът M5 CS с мощност 635 конски сили се превърна в най-мощния сериен модел в историята на марката. Под капака на това BMW има модифициран V8 4.4 турбо двигател, който се използва на редица други автомобили на марката. И, както доказват специалистите от студиото Manhart, той е в състояние да достави много по-висока мощност. Това обаче изисква много скъп набор от нови части за двигателя.
В случая моторът S63B44, който се използва и при кросоувърите X5 M и X6 M, разполага с нов турбокомпресор и интеркулер, въглероден всмукателен тракт и изпускателна система от неръждаема стомана. Благодарение на тези елементи мощността на двигателя е увеличена до впечатляващите 823 конски сили, а въртящият момент – до 1070 нютонметра. Но това не е всичко.
В допълнение към модификациите по двигателя, Manhart предлага черна радиаторна решетка, аеродинамичен комплект за каросерията от въглеродни влакна, 21-цолови джанти Manhart Spider и набор от регулируеми пружини KW за по-добро управление. Интериорът на автомобила е с нов волан с алкантара и е гарниран с карбонови вложки.
Специалистите от Manhart не само правят BMW M8 Competition по-мощен, но и променят името му на MH8 800. И не всеки може да стане собственик на такъв автомобил. Цената на модификациите не се разкрива, но е известно, че ще бъдат направени само 10 копия от MH8 800 – матово синята спортна кола, представена на фирмените снимки, е с номер 5, тоест половината от серията вече е направена./ fakti.bg