84-годишен мъж от благоевградско село осъди банка за дискриминация

84-годишен мъж от благоевградското село Селище е осъдил банка по Закона за защита от дискриминация, съобщават от Окръжния съд в Благоевград.
Възрастният мъж, който се придвижва само с инвалидна количка, е завел граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото учреждение. През 2017 година мъжът, придружен от дъщеря си, два пъти правил опити да влезе в банковия клон, за да си направи депозит. Той избрал да отиде в съответната банка в гр. Благоевград заради добрите лихви, но множеството стълби и липсата на изградена естакада не му позволили да влезе в сградата. Мъжът се почувствал “втора ръка” човек и решил да съди банката за 4800 лева, информира БТА.
На 8 януари 2020 година Окръжен съд-Благоевград на основание чл. 71, ал. 1, т. 3 от Закона за защита от дискриминация е осъдил банката да заплати на ищеца сумата от две хиляди лева, заедно със законната лихва върху нея.
Банката е осъдена и на основание друг член от Закона за защита от дискриминация, а именно – да изгради и поддържа архитектурна среда, която да не затруднява достъпа на лица с увреждания до клона й в гр. Благоевград, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения.