86 души лежат с ковид в дупнишките болници, осем са в тежко състояние

Шефът на Спешното д-р Полянов: Сигналите за заразени се увеличават, проблем е къде ще ги настаняваме

 

Нови 72 положителни проби за Ковид-19 – такава бе статистиката за област Кюстендил в сряда следобед. Новозаразени има
във всички девет общини: Кюстендил – 40, Дупница – 19, Бобов дол – 5, Сапарева баня – 2, Трекляно – 2, Рила, Кочериново, Бобошево и Невестино – по 1 нов случай, информираха от Областния оперативен щаб.
Хоспитализираните в двете дупнишки болници са 86 на брой. В общинското лечебно заведение се лекуват 48 души.
„Четирима са в реанимация, като трима от тях са интубирани. Имаме 20 души, които са на кислород и в тежко състояние. Капацитетът ни за пациенти с коронавирус е 60 легла, така че имаме възможност да приемем още хора”, каза медицинският директор на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Дупница д-р Крум Бонев.
Той допълни, че лекарите вече са на прага на силите си от огромния обем работа. „Изключително трудно ни е в момента. Целият персонал е на линия, всички полагат извънреден труд, а освен това дават и допълнителни дежурства. Ситуацията е доста тежка, но дано да се нормализира”, допълни още д-р Бонев.
38 пациенти с Ковид-19 са под грижите на медиците в „Св. Иван Рилски 2003”. Четирима от тях са в по-тежко състояние, като на всички е осигурена кислородна терапия. „Имаме обезпеченост от страна на лекари, медикаменти, консумативи и всичко необходимо за лечението на пациентите. Работим при натоварена обстановка и под напрежение, но това е нормално предвид ситуацията”, съобщи управителят на болничното заведение д-р Ени Лефтеров.
От откриването на ковид зоната към медицинския център на частната болница до момента са преминали над 200 души.
„Това са хора с доказан ковид, които са установени с тест и регистрирани в единната информационна система. Всеки пациент е прегледан и при необходимост са направени необходими изследвания като рентгенови снимки, пълна кръвна картина и др. Пациентите получават виртуална рецепта за безплатни лекарства при лечение в домашни условия. Те се проследяват на всеки 2-3 дни и в случай, че е необходима хоспитализация, се настаняват за лечение. Гледаме да помогнем, не търсим търговски ефект за разлика от много други”, посочи още д-р Лефтеров.
Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Дупница д-р Бойко Полянов също отчита увеличение на сигналите за болни от коронавирус.
„Виждате, че вече няма места по болниците. Ситуацията се усложнява. През последните седмици доста зачестиха и сигналите към Спешна помощ. Ние можем да реагираме и го правим. За нас не е проблем да отидем на място и да вземем болните, но след това те няма къде да бъдат настанени. Обикновено изписваме лекарства за домашно лечение, а и самите пациенти предпочитат да си бъдат вкъщи. Така че ние предписваме лечение и следим какво се случва. Ако се получи усложнение и се е освободило място, настаняваме човека в болница”, заяви пред „Вяра” д-р Полянов.
Той допълни, че на този етап в Спешна помощ-Дупница не изпитват затруднения с липсата на персонал.
„Засега нямаме проблеми с колегите. Повечето от тях вече са преболедували вируса, а други са ваксинирани. Има и такива, които хем са прекарали ковид, хем са си поставили и ваксина. Това е хубаво, въпреки че предпочитаме да се пазим. Затова е по-добре пациентите да са си направили бърз тест. Защото по един начин се действа с доказан положителен тест, а по друг начин, ако това все още не е установено. Така ние трябва да умуваме, докато при направен тест отчитаме състоянието и реагираме”, каза още шефът на ЦСМП-Дупница.
Д-р Полянов насочи вниманието към проблем с малките пациенти, който колегите му срещат.
„Родителите се притесняват и не желаят да съдействат да се направи тест на децата. Да, самото действие е доста неприятно, особено за най-малките, но няма друг начин. Лошото е, че вирусът вече засяга и доста от възпитаниците на детските градини. Друг голям проблем е, че когато се наложи хоспитализиране, е много трудно да намерим къде да настаним децата. Повечето детски отделения са чисти откъм ковид. Засега отделението в общинската болница полага усилия в тази посока. Там са устроили една стая, в която могат да бъдат настанявани деца”, допълни още д-р Бойко Полянов.

Димитър ИКОНОМОВ