Слез 35 години чакане! Подлезът на жп cп. „Дacĸaлoвo“ в Перник блести след ремонт за над 200 бона, кметът Вяра Церовска лично огледа направеното

 

Новата визия на занемарения подлез на ж п cп. „Дacĸaлoвo“ в Перник остави без думи перничани. След 35 години забавяне ремонтът на стойност 210 982 лв. вече е факт. На място днес, за да инспектират приключилите ремонтни дейности на подлеза бяха кметът на община Перник Вяра Церовска, зам.- кметът Владислав Караилиев и кметове на двата квартала Емил Костадинов и Румен Петров.

След обновяването на подлеза жителите на града вече няма да пресичат рисковия участък на външноградската магистрала, който години наред създаваше голямо напрежение сред пешеходците. Те ще преминават безопасно през новоизграденото съоръжение. До този момент никой от управляващите не съумя да осъществи този проект, който прави директна връзка между най-големите пернишки квартали „Изток“ и „Църква“.

„Всички предпоставки за инциденти са отстранени и оттук нататък се надяваме нашите съграждани да го ползват правилно, а не да пресичат през пътя“, споделиха от кметския екип.

Това е първият етап от ремонта на подлеза. За всички дейности по проекта бяха изразходвани 210 982 лв., от които 169 600 лв. са целеви средства.

В рамките на ремонтните дейности бяха изградени проходи от южната и северната страна, стъпала, рампи, подпорни стени, облицовка, осветление и беше направено отводняване на обекта.

Тази част от подлеза, която се намира под жп линията, ще бъде направена при ремонта на трасето между София и Радомир, което предстои по европейски проект на агенция „Железопътна инфраструктура“.