9 притеснителни кранчета открили митничарите във винзавода в Поморие

Във винзавода в Поморие са намерени девет малки крана, при които е възможно да бъде изведен готов алкохолен продукт, без да има монтирани измервателни устройства, които да предават данни в Агенция “Митници” за количеството алкохолен продукт, който се произвежда.

Крановете са поставени без одобрението на митническите органи и в технологичните схеми на Агенция “Митници”. Те не съществуват в технологичната схема, която е представена от лицето по време на проверката, също не са отразени в наличието на крановете.

Запечатани са само дестилационните съоръжения, не е спирана работата на данъчните лица, заяви заместник-директорът на агенция “Митници” Юлиан Мирков.

Открити са пластмасови разфасовки от пет литра с ракия и мастика, които са годни за употреба.

“Петлитровите разфасовки не са типични за пазара”, уточни Мирков. При експеримент в завода данъчните са напълнили петлитров пластмасов съд за 45 секунди.

 

Другият склад, в който е открито административно нарушение, е в село Славянци, община Сунгурларе.

“През измервателния уред е било направено проточване, който визуализира движение на акцизен продукт, но не натрупва информация, която да сигнализира Агенция “Митници”, обясни Мирков.

На брифинга Мирков обясни, че от началото на седмица до днес се проверяват шест лица, които имат данъчни складове на територията на цялата страна.

Проверките се извършват по множество критерии.

“Те са насочени както към производствения процес, така и към необходимите изисквания, които нормативната наредба налага”, подчерта Мирков.

В рамките на два месеца ще бъдат проверени всички данъчно задължени лица на територията на цялата страна, които се занимават с производство с алкохол и алкохолни напитки.

Той отбеляза, че Агенция “Митници” прилага един и същи подход за проверка на винзаводите и няма различен аршин, с който да се мерят нарушенията.

При другите четири лица има констатирани малки нарушения, заради които ще бъдат съставени актове за административни нарушения. Те са от Търговище, Долна баня, Свиленград и Ловеч.

“Към момента бихме могли да говорим за административни нарушения, а не за престъпления”, даде да се разбере шефът на митниците.

Ако нарушенията във въпросните складове ги е имало при предишните проверки, е щяло да бъдат забелязани и отстранени, увери Мирков.

Мирков посочи, че не трябва при всяка една проверка да се затварят данъчни складове.

 

 

 

 

 

 

 

news.bg