94 търсещи работа и 13 фирми се включиха в трудова борса в Перник

Тринадесет фирми от областите Перник и София и 94 търсещи работа участваха в провелата се днес трудова борса в миньорския град, съобщиха от дирекция “Бюро по труда”. Работодатели от браншовете производство на електрически съоръжения, на фармацевтични и козметични продукти, на изделия от стомана, търговия, ресторантьорство и обслужване в социални домове, услуги, отбрана и сигурност, са предложили 53 свободни работни места. Четиринадесет души от търсещите работа са поканени от работодателите да депозират допълнително документи с цел постъпване на работа.
На специален щанд посетителите са се запознали с възможностите за работа в чужбина и работните места, заявени в сайта за работа в Европа EURES. Пред работодателите пък са представени начините за търсене на работници от ЕС.
Трудовите борси са традиционни за Перник, провеждат се два пъти годишно – пролет и есен, с изключение на периода на пандемия. В повечето случаи проявата е насочена към млади хора и цели да стимулира активността на младежи, които не са регистрирани като безработни в Бюрото по труда, както и да се подобрят възможностите им за реализация на пазара на труда.
Опитът показва, че борсите са полезни, установяват се контакти и се сключват договори за работа, отчитат от Бюрото по труда.