95-годишен йога изглежда на 50, а физически се чувства като 30-годишен

“Всеки човек може да доживее до 130 години, ако се придържа към правилните неща” – твърди Казим Гюрбюз (Kazım Gurbuz) йога учител, роден през далечната 1920 година в Адана, Южна Турция. Освен това той вярва, че “на 65 животът тепърва започва”. “Да, всички ние можем да доживеем до 130″, казва Казим.

„Аз имам такова намерение… и всеки притежава такава сила, важното е да се грижи за себе си и тогава ще остарява също толкова бавно”. Редовни занимания по йога и диета от “супер храни” е тайната на необичайно младежкия външен вид на Казим. Посреща изгрева всяка сутрин, преди да отиде да плува, и ни уверява, че едно такова просто действие е отличен източник на енергия. Също така практикува различни сложни асани, като например „извиване на възел“ и престоява в тази поза две денонощия. Казва, че може да задържи дъха си за 4-5 минути. За своите 95 години поддържа активен сексуален живот с по 4-5 оргазма на ден. Аз съм си същият, какъвто бях на 25-30, казва турският йога. “В Европа не ми повярваха и ми правиха тестове. И аз потвърдих думите си с дела”.

Тайната на дълголетието и добрата си форма Казим дължи и на здравословните храни като: маслини, червени чушки, свежи плодове, супи, мед и билков чай. Протеин си набавя от растителните храни. “Месото няма място в диетата ми”. казва 95-годишният супер дядо. Според Казим Гюрбюз ние живеем в “отворени затвори”.

Проспиваме всяко утро, ходим в едни и същи офиси със затворени прозорци, прекарваме по-голямата част от времето си пред компютъра, дишаме въздух от климатика и почти не правим физически упражнения. Казим прекарва целия си ден навън, на свеж въздух, под слънчевите лъчи, наслаждава се на физически упражнения, плува, ходи на дълги походи през лятото и кара ски през зимата.

Когато Гюрбюз бил на 41, претърпял ужасна автомобилна катастрофа, в която счупил гръбначния си стълб. Долната част на гръбнака му била парализирана и лекарите били категорични, че никога няма да проходи. Вместо да се предаде, той решил, че това е наказание за това, че бил прекалено самолюбив и успешен и сега е дошло време да се прероди. Девет месеца по-късно отново проходил. “Човешкият ум има невероятна сила, той може да накара мускулите и нервната система да регенерират” – уверява ни 95-годишният гуру. “А който смята, че съм шарлатанин, нека тества здравословното ми състояние и свидетелството ми за раждане, какво по-голямо доказателство от това”.

 

 

 

 

Източник: krasiva.org